Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson beklagar snuttifiering

Annons

Göran Persson tycker att tv-dokumentären om honom är ett exempel på mediernas "snuttifiering" av politiken.

Han anser också att hans resonemang om olika personer klippts för att ensidigt lyfta fram negativa omdömen.

För första gången uttalar sig förre statsministern Göran Persson om SVT:s dokumentärprogram Ordförande Persson. Han väljer att ge sin version på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt.

I kommentarerna till tv-serien har Perssons utlåtanden om politikerkollegor som Gudrun Schyman, Carl Bildt och Mona Sahlin fått stort utrymme. Själv skriver han att han beklagar att resonemang han fört om olika personers styrkor och svagheter "nästan uteslutande har klippts på ett sådant sätt att enbart det negativa kommer fram".

"SVT har gett den bild de velat ge. Programmen har uppskattats av många som jag mött. Men de har inte varit min egen bild av vad som hänt, och det har inte varit mitt urval av material", skriver Persson.

SVT:s hantering och andra redaktioners sätt att hantera innehållet är ett exempel på "mediernas snuttifiering av politiken", anser han.

Göran Persson tycker också att hans uppfattning speglats som lögn i fall där ord stått mot ord. Som exempel nämner han den omtalade lunchen i Sagerska huset 2000 där Gudrun Schyman enligt Persson skulle ha gjort ett utfall. "Där förvandlades Alf Svensson till mediernas sanningsvittne _ en person som inte ens var närvarande", skriver han.

Göran Persson ger inte uttryck av att ångra något han sagt eller att han ställde upp på projektet. "Jag står för mina åsikter och jag _ om någon _ vet vad det innebär att bli granskad, kommenterad och kritiserad hårt och skoningslöst", framhåller han.

Det var inte för sitt eftermäles skull han ställde upp, utanför att ge viktiga pusselbitar till varför Sverige utvecklats som det gjort, förklarar socialdemokraternas avgångne ordförande.

TT

Mer läsning

Annons