Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson angrep Schyman

Annons

Sveriges förre statsminister Göran Persson litade aldrig på vänsterpartiets förra ledare Gudrun Schyman.

Det andra programmet i intervjuserien Ordförande Persson, eller Skvaller med Persson, som elaka tungor redan döpt den till har fått rubriken Post presidency depression. Det syftade på det tillstånd Persson hamnade i efter ordförandeskapet i EU.

Efter attacker på Mona Sahlin och Carl Bildt i det första programmet, som sågs av 1|300|000 personer, var måltavlan för Perssons elakheter nu bland andra Gudrun Schyman, som Persson samarbetade med i fem års tid.

Enligt Persson fick Schyman ett utbrott vid en partiledarträff inför det svenska ordförandeskapet i EU, när regeringens text om prostitution kom på tal.

Kritiken mot Carl Bildt fortsatte också i det andra programmet. Enligt Persson missbrukar Bildt, efter att ha avgått som partiledare för moderaterna, sin riksdagsplats och "bränner sina vänner". Han tror inte att Bildt kommer att kunna göra någon internationell karriär.

Bland annat ska s-regeringen ha erbjudit Bildt att bli chef för Luftfartsverket och ambassadörsjobb, men även att föreslå Bildt som chef för Europeiska investeringsbanken.

Carl Bildt, i dag Sveriges utrikesminister, förnekar på sin blogg att han blivit erbjuden tjänsterna när han hade avgått som partiledare för moderaterna 1999. Däremot ska Persson _ under tiden Bildt var partiledare _ ha frågat om han kunde lansera honom som vice ordförande för Europeiska investeringsbanken, skriver Bildt.

Andra föremål för Perssons kritik var den nu avlidne palestinske presidenten Arafat. Förre amerikanske president Bill Clinton sade enligt Persson att Arafat hjälpte Sharon till makten i Israel, vilket Persson instämde i.

Förre finansministern Erik Åsbrink avfärdade på tisdagen Perssons konspirationsteorier om att Åsbrinks avgång 1999 var ett försök att få Persson på fall. Perssons misstankar fanns dock aldrig med i det tv-sända programmet. SVT har valt att lägga ut mycket av materialet på webben i stället. Där fanns på måndagskvällen märkligt nog intressantare uttalanden av Persson än i den tv-sända versionen, bland annat det om Åsbrink.

Perssons olika utfall mot politiska vänner och motståndare fick socialdemokratiska Aftonbladet att på ledarplats på tisdagen uppmana Persson att gå ut i ladugården _ och stanna där.

TT

Mer läsning

Annons