Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalnedskärningar att vänta

Annons

- Ingen av de tre scenarier som Helseplan undersökt är någon framtidsmodell. Det ledningsgruppen utgår ifrån är det alternativa förslag som Helseplan beskriver, men vi tar inte förslaget upp och ner, säger närsjukvårdschef Jens Beronius.

Han anser att alternativet är en principskiss att utgå ifrån.

Innebär förslaget uppsägningar?

- Det blir övertalig personal. Men i dag är det inte aktuellt att säga upp någon. Vi ska ge en vettig sjukvård för mindre pengar. Det är mycket pengar som ska sparas och ett sätt att tackla det är att se över akutfunktionen. Mitt argument är att vi måste få en budget i balans.

De ekonomisk ramarna är 225 miljoner för 2006 och då har ungefär 235 miljoner äskats. För 2007 är nivån 210 miljoner.

Hur många är det som tar sig till akuten på egen hand i dag?

Beronius räknar och utgår från Helseplans rapport.

- Ungefär 80 procent.

Om akuten stänger nattetid vart ska människorna i Västerbergslagen vända sig då?

- Om vi skulle stänga nattetid är alternativet att åka direkt till Falun. Eller att vänta till dagen efter och söka på dagtid hos vårdcentralen om bedömningen ur medicinsk synpunkt är att det går att vänta.

Som exempelvis?

- Jaa, det är svårt för mig att ge exempel på eftersom det lätt kan uppfattas fel. Men det kräver förstås att man känner sig trygg, att man kan vänta. Men allvarliga förkylningssymptom kan vara ett exempel.

- Vid många infektioner kan bedömning vänta tills morgonen därpå, liksom frågeställningar om stukning-fraktur om smärtan kan lindras med värktabletter som finns i hemmet, mindre sår med flera åkommor där allmäntillståndet inte är kraftigt påverkat. Dessa patienter kommer i regel inte heller i dag efter kl 21-22. Tanken är att läkare kommer att finnas tillgänglig för vissa insatser som måste ske i området och inte kan vänta.

Den 30 januari ska landstingsstyrelsen ta ställning till rapporten och på landstingsfullmäktige den 13 februari ska rapporten behandlas.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons