Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen gjorde fel

Annons

Wallin, som sammanställt rapporten till Socialstyrelsen, hävdar att tjänstedirektivet är klart och tydligt men att det hela tiden måste hållas levande genom diskussioner och möten på ambulansstationerna.

- Transporten av patienten från Söderbärke skulle ha gått direkt till Falun, inte först till Ludvika lasarett, säger hon.

När det gäller Socialstyrelsens påstående att transporten stannade till i Ludvika för att arbetstiden var slut för ambulansbesättningen säger Wallin:

- Det förnekar personalen.

I Ludvika byttes inte bara besättning utan också fordon, eftersom en i den avlösande besättningen på grund av ryggproblem hade svårt att köra den inkommande ambulanstypen. Att flytta patienten från en ambulans till en annan krävde också en förändring av den tekniska apparatur som var kopplad till patienten.

- Det är tre anställda på ambulansen i Ludvika som har förslitningsskador och får besvär med körställningen i en av ambulanstyperna. Men grunden är att alla ska kunna köra alla fordon, hävdar Wallin.

I det aktuella fallet var patientens EKG-utrustning uppkopplad mot Ludvika lasarett, vilket kan ha avgjort besättningens beslut att åka till Ludvika istället för Falun.

- De var nästan framme i Ludvika när beskedet kom från läkarna på det lasarettet att åka till Falun.

Men besättningen valde ändå att styra in till Ludvika lasarett, vilket Wallin anser var ett felbeslut.

EKG-rapporter från de hjärtpatienter i ambulanser inom Ludvika och Smedjebackens kommuner i fortsättningen konsekvent ska skickas till Falu lasarett.

Den förändringen i rutinerna företas redan från fredag.

Men Peter Rindevall, överläkare på medicinkliniken, säger att det inte är en konsekvens av den kritiserade ambulanstransporten utan en följd av den fortsatta nedrustningen av Ludvika lasarett.

- Hjärtintensiven här i Ludvika brukar stänga på somrarna men när vi öppnar igen kommer vårdnivån att vara lägre än tidigare och då är det logiskt att även EKG-bedömningarna görs i Falun, säger Rindevall.

Han säger också om det aktuella fallet att det inte var EKG-analysen i sig som fick läkarna i Ludvika att beorda färd till Falun utan de muntliga rapporterna från ambulansen om patientens allt sämre tillstånd.

Eftersom Socialstyrelsen tidigare bestämt att inte skicka ärendet vidare till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och nöja sig med att kritisera den berörda ambulanspersonalen tror Wallin att så mycket mer inte kommer att hända i fallet.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons