Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalbrist ödesfråga för vården

Annons

De kommande tolv åren lämnar 17|000 personer vård- och omsorgsbranschen varje år. Att hitta ny personal med rätt kompetens blir en ödesfråga för branschen.

Det skriver Nutek i sitt senaste nyhetsbrev om projektet vård och omsorg som drivs tillsammans med arbetsgivarorganisationen Almega.

Redan 2015 blir det brist på personal med rätt kompetens, konstaterar Nutek.

Ett ökat vårdbehov till följd av en åldrande befolkning gör också att bristen på personal inom vård och omsorg kommer att bli allt större. Dessutom har sjukfrånvaron i branschen ökat mer än i andra branscher. Ökningen har varit nästan dubbelt så stor hos personer som jobbar med vård och omsorg som hos andra.

Dessutom var pensioneringarna före 65 års ålder under 2003_2004 nästan lika många som de som gick i ålderspension.

Samtidigt hårdnar konkurrensen om utbildad arbetskraft. Fyra av tio med eftergymnasial vårdutbildning jobbar inte inom vård och omsorg. För personer med utländsk utbildning är siffran ännu högre, 45 procent. En annan grupp som också utgör en stor arbetskraftsreserv i branschen är de som ofrivilligt arbetar deltid.

Nutek tror att ett ökat företagande kan bidra till att förändra och utveckla vård- och omsorgsbranschen och därmed öka möjligheterna att locka till sig den personal som behövs för att klara det ökade vårdbehovet.

TT

Mer läsning

Annons