Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal känner sig överkörd

Annons

41 av 110 anställda på socialförvaltningen har skrivit under en protestlista som socialnämnden tog del av i går.

De kritiserar nämndens ord-förande Kristina Svensson, s, för att hon i en tidning uttalat att alla är nöjda med den omorganisation som pågår inom förvaltningen för att öka samarbetet med andra enheter, i synnerhet skolan.

Men frid och fröjd är det knappast. Tvärtom, enligt personalen.

-Vi känner oss överkörda, berättar en anställd i enheten för försörjning och rehabilitering.

I tidigare omorganisationer har tjänstemännen själva haft stort inflytande på förändringarna.

-Nu bestäms allt uppifrån. Vi har haft massa förslag och synpunkter, men till sist är det deras förslag som gäller. Vi känner att de har spelat ett spel, de har lurat oss att tro att vi är delaktiga när saker och ting varit bestämda från början, berättar personen.

Flera som tidningen pratat med påpekar att man är överens med ledningen och socialnämnden om målen. Alltså att samarbetet ska bli bättre med övriga enheter. Men man anser inte att det behövs så stora förändringar som nu är på gång. De tycker också att de fokuserar för mycket på skolan.

-Det fokuseras inte på annat. De flesta av våra klienter går inte i skolan, alla andra som behöver vår hjälp glöms bort, säger tidningens källa.

Personalen riktar även särskild kritik mot en konsult. Man saknar förtroende och ifrågasätter hennes kompetens. Flera personer ska också ha blivit behandlade på ett kränkande sätt av henne.

Under gårdagens sammanträde togs dock ingen hänsyn till åsikterna. En enig nämnd beslutade att hyra in samma konsult under hösten, vilket beräknas kosta omkring 200 000 kronor.

- Konsulten har mitt fulla förtroende, hon gör ett väldigt bra jobb, säger Kristina Svensson.

Folkpartisten Camilla Lindberg är ledamot i socialnämnden. Enligt henne hann ingen i nämnden läsa igenom vad personalen skrivit, innan man hade klubbat för fortsatt kontrakt med konsulten.

-Ett beslut hetsades fram. Normalt får man alla papper innan så man kan läsa på, men inte den här gången.

-I pausen efteråt hann man läsa in. Det var helt nytt för mig att de kände sig så överkörda. Jag måste erkänna att jag kan ha beslutat fel. Jag bad i efterhand om att lägga ner min röst, men då var det för sent att reservera sig.

-Vi hade det här under diskussion, men det är inte så att det tystades ner, säger Kristina Svensson.

Svensson säger att hon först den 14 april fick veta om hur stort missnöjet är på socialförvaltningen. Det var då som protestlistorna kom till henne.

-Jag hade inte fått den signalen från deras chefer. I skrivningarna säger de att de känner stor oro. Men ingen ska flytta på sig eller sådana saker.

-Vi tar skrivelserna på allvar. I fortsatta möten ska personalen diskutera hur man förbättrar verksamheten på bästa sätt. Och det är nu som själva processen börjar.

Socialförvaltningens chef, Carl-Gunnar Höij, tycker att politikerna inte har gjort några fel eftersom de har följt ett fullmäktige-beslut.

-Men jag skulle naturligtvis vara nöjd om medarbetarna varit med på noterna så att vi kunde rikta in oss på sakfrågorna, säger han.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons