Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per har fått pippi på fåglar

Annons

Den 20 januari kom ett sms till Per Lifs telefon. En natthäger hade synts i Simrishamn, Skåne. 75 mil senare var han på plats. Fågeln fanns kvar och det firades med skumpa.

28-åringen från Tran-strand hade nämligen sett sin 400:e fågelart och sällat sig till en speciell skara i Sverige.

-Det är bara 160 personer i Sverige som gjort det. I Dalarna är vi nu tre, säger fågelskådaren.

Under vinterhalvåret jobbar han som snöläggare på Kläppens skidanläggning och med Vasaloppet. Under sommaren fortsätter han med plåtslagande. Ändå lyckas Trandstrandsbon ta sig rejält med tid till sin stora passion - fågelskådning.

-Jag har sysslat med det sedan tidiga tonåren. Under hela barndomen var jag väldigt naturintresserad. Det fortsatte sedan med en inriktning mot fåglar, berättar Per Lif.

-Det finns så mycket att lära sig om fågelsläktet. Bara en sådan sak att vissa fåglar flyr till Antarktis för att övervintra, är väldigt fascinerande, fortsätter han.

1996 klev Transtrandsbon in i den ansedda Club 300, ett nätverk med 2000 medlemmar som alla har en sak gemensamt; 300 fågelarter på meritlistan.

Något som innebär många timmars vakande i skogen.

-Men fågelskådning är inte som många människor tror, att man sitter ensam på en pall i skogen en hel dag. Det är roligare än så. Vi reser runt, har trevligt och skådar tillsammans.

Det häftigaste han sett var en svartbrynad albatross i Laholmsbukten, Halmstad, 2003.

-Efter larmet flög jag direkt ner till Malmö, tog hyrbil till Halmstad och fick vänta sex timmar. Det var andra gången den synts i Sverige, berättar han.

Fågelskådningen har tagit Per land och rike runt. Det har också blivit en hel del resor ut i världen, där Arizona, Hawaii, Karibien och Island är några av resmålen.

-Men på resorna handlar det om en del annat också och man hinner se en hel del när man är ute.

Att göra fågelskådningen till yrke i form av något guidejobb eller liknande har slagit Per. Men förutom att han säljer en del fotografier är och förblir fåglarna uteslutande en hobby.

-Det känns bra att ha det vid sidan om. Skulle man ha det som heltidssysselsättning så tröttnar man nog ganska snabbt, menar Per.

Genom åren har det skådats 485 olika fågelarter i Sverige, en siffra som i genomsnitt ökar med ett varje år. Det finns med andra ord arbete kvar.

-Den som sett mest i Sverige ligger på 438, men det är oerhört svårt att nå dit. Fast några arter till lär det nog bli redan i år.

Nu ligger fågelskådningen på is och kommer så göra ytterligare någon månad. April och maj är de månader som oftast ses som de bästa för skådarna. Då tar Per nya tag och siktar mot nya upptäckter.

PER MOJANIS

Mer läsning

Annons