Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Erik utsedd till årets skogsvårdare

Annons

Mellanskog i Västerdalarna har sedan ett antal år tillbaka passat på att prisa bra skogsvårdare i samband med föreningens årsmöte. Anledningen är att man vill lyfta fram och uppmärksamma skogsägare som sköter sina ägor på ett bra sätt.

Denna gång blev det en 37-årig snickare från Äppelbo.

"Per Erik Nilsson är en yngre skogsägare som brinner för skogen och sköter röjningar, plantering och gallring på ett utmärkt sätt", löd Mellanskogs motivering till utmärkelsen.

- Man blir väl alltid glad när någon uppskattar det man gör, men samtidigt tycker jag att det finns många som förtjänar utmärkelsen mer än jag, säger Per Erik när han på torsdagen tar sig tid att visa några av sina områden.

Per Erik har ett flertal områden i Äppelbotrakten som han sköter vid sidan om jobbet som snickare i Sälen. Det kan tyckas vara lite stressigt att sköta skog på ett ställe när man samtidigt jobbar och spenderar mycket tid på ett annat. Men för Per Erik fungerar skogsarbetet snarare som avstressning.

- Skogen är inte någon belastning för mig, utan det är snarare ett nöje för mig att följa utvecklingen. Jag har vuxit upp med skogsarbete och började vara med farsan i skogen när jag var 13 år. Gubben var av den gamla stammen som menar att man ska göra allt själv. Så jag har lärt mig där och det är en del av livet, berättar han.

Enda problemet för Äppelbobon är att han jobbar så mycket att han inte har tillräckligt med tid att lägga på skogsarbetet. I stället får skogen finnas med i tankarna, vilket den inte minst gör i dessa tider.

- Speciellt är det ju sådana här dagar - vårdagarna - man saknar. Då ska man vara hemma och i skogen, säger Per Erik.

Vad kännetecknar då en bra skogsvårdare? Undertecknad har ingen aning, men man får anta att Per Eriks slutkläm under torsdagens skogsvisning bör göra det.

- Kolla där! säger han medan han är på väg tillbaka till bilen och pekar på en skogsdunge inte helt olik alla andra.

- Om man gallrar lite kommer kronorna att bli riktigt fina, säger han. Och gör nästan sken av att vilja sätta i gång med gallringen direkt.

PER MOJANIS

Mer läsning

Annons