Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pentagon: Svårjobbat i Pakistan

Annons

Några konkreta resultat i kampen mot al-Qaida i dess förmodade gömställen i Pakistan är inte att vänta de närmaste tre åren, anser chefen för Pentagons underrättelseverksamhet.

Det kommer att ta lång tid för amerikansk och pakistansk militär att komma åt terrornätverket al-Qaida i dess gömställen i nordvästra Pakistan, sade James Clapper, chef för underrättelseverksamheten vid USA:s försvarshögkvarter Pentagon, under en utfrågning i representanthuset i onsdags.

Diskussionen följde på ett uttalande häromdagen av Frances Townsend, säkerhetsrådgivare till president George Bush. Hon sade att USA inte utesluter militära attacker mot vad som antas vara al-Qaida i de svårtillgängliga bergsområdena i västra Pakistan mot gränsen till Afghanistan.

Denna åsikt upprepade USA:s vice utrikesminister Nicholas Burns vid ett separat möte med senaten i onsdags. USA kan komma att vidta ensidiga åtgärder mot al-Qaida i Pakistan, sade Burns men påpekade samtidigt att USA prioriterar att samarbeta med pakistanska myndigheter.

Uttalandena från amerikanskt håll om direkta attacker mot al-Qaida har stött på patrull hos Pakistan, som hellre använder taktiken att isolera och utestänga milismän genom ett samarbete med klanledare.

James Clappers strategi verkar vara mer i linje med Pakistans.

TT

Mer läsning

Annons