Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionsavgångar hot mot ledarskap

Annons

De stora pensionsavgångar som är att vänta de närmaste tio åren kommer att leda till omfattande förändringar inom skolan. Sammantaget kommer 40 rektorer runt om i kommunen att gå i pension under perioden och med dem kan viktig ledningskompetens försvinna.

Det befarar skoldistriktschefen i Svärdsjö, Jan-Erik Andrén, som utrett effekterna av att så många 40-talister går i pension under det kommande decenniet.

-Otrygghet skapas också lätt bland personal på en arbetsplats när den som fattat ett beslut inte finns på plats för att förklara tanken bakom, säger han.

Jan-Erik Andrén menar att det blir en stor utmaning för Skolförvaltningen att hantera situationen framöver.

-Ett sätt kan vara att utse nyckelpersoner som finns med under en längre period för att förankra beslut.

Det är inte bara rektorer som går i pension de närmaste åren. På de tre gymnasieskolorna i Falu kommun kommer 141 personer gå i pension. Inom förskolan och grundskolan rör det sig om så många som 457 personer.

Samtidigt sker en elevminskning med 1000 elever på fem år och flera skolor i kommunen ska läggas ned. Personalen på dessa skolor ska flyttas till andra skolor.

Pensionsavgångar, personalflytt och nyrekrytering på samma gång kräver ett omfattande arbete för att lyckas matcha rätt kompetens på rätt plats.

Riskerar kommunens elever att framöver ha lärare som inte har rätt kompetens för sitt jobb?

- Just nu djupstuderar vi varje individ som går i pension i varje skoldistrikt för att se vilken kompetens vi behöver rekrytera. Det är vår skyldighet att klara av att hitta rätt person till rätt plats, säger Jan-Erik Andrén.

JOSEFIN MICHANEK

Mer läsning

Annons