Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärernas tur?

Annons

Läser med förundran i bladen om skattesänkningen för låg- och medelinkomsttagare som trädde i kraft den 1 januari. Som väntat blir det den som tjänar bäst som får de högsta jobbavdragen. De som har en årsinkomst på 100000 får en skattesänkning med cirka 430 kronor per månad, 5,2 procent), medan de med 300000 får en sänkning med närmare 900 kronor (3,6 procent).

Hur detta kan kallas en rättvis fördelning är nog helt obegripligt för de lågavlönade. Helt omvända siffror skulle gynna dem som lever med kniven på strupen medan de med 300 000 i årsinkomst borde klara sig utan skattesänkning. Förmodligen finns det ingen bland de lägst avlönade som anser att en skattesänkning med omkring fem tusen per år blir något ekonomiskt jättelyft.

Den som har en inkomst på 300000 kan ju ändå inte få bidrag som gör att det blir lika lönsamt att stanna hemma som att arbeta. Till sist en fråga: När kommer alliansen med förslag till skattesänkning för landets alla pensionärer med låga inkomster som får betala full skatt och därmed är de verkliga förlorarna skattemässigt? Gissningsvis aldrig!

En matematisk sanning är att det är lönsammare att ta lite från många, än mycket från ett fåtal. Därför är det förståeligt att skatt-erna behövs för att täcka kostnaderna för slopad förmögenhetsskatt och ett otal liknande åtgärder för att berika de redan välbeställda.

ELOF ROOS

Mer läsning

Annons