Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärerna kan avgöra valet

Annons

Valet 2006 kommer att bli hyperintressant. Det är många faktorer som kan bli avgörande.

Av stor betydelse är hur våra pensionärer väljer att lägga sin röst.

SpecielIt gäller detta i Dalarna.

Detta län har nämligen den föga smickrande toppositionen i landet när det gäller nedläggning av äldreboenden. Värst utsatt i hela landet är Falun. Där har politikerna gjort rent hus med äldreboenden, om man bortser från demensboende.

Bland beslutsfattande politiker i länet har det gått som en löpeld att äldre vård- och omsorgsberoende vill bo kvar i sina hem och där få hjälp av jäktad hemtjänstpersonal, vars besökstider ofta är hårdare schemalagda än buss och tågtrafiken.

Att bo kvar hemma är givetvis det bästa för den ensamma vårdtagaren så länge krafterna finns kvar för att kunna leva ett någorlunda normalt liv. Men när krafterna tryter, gamla vänner försvinner och ensamheten tränger på blir förhållandet ett annat. Isolering och ensamhet skapar en social situation som kan bli till en misär. En larmknapp på armen är det surrogat för trygghet den gamla ofta har att tillgå.

När matlådorna, ofta för en hel vecka, kommer (i en del fall ställs dessa på golvet utanför den gamles dörr) bedöms den materiella situationen vara uppfylld och är trots allt ett litet avbrott i den gamles sociala tristess.

Valfrihet mellan eget boende och gemensamt äldreboende var precis vad de gamla ville och vill ha. När rösterna ska lämnas på valdagen gäller också valfriheten

Då avgörs kanske valet av missnöjda äldre, och deras anhöriga.

BEKYMRAD PRO-ARE

Mer läsning

Annons