Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer ratar äldrevård

Annons

Äldre personer i Dalarna ska få riktade insatser med mobila äldreteam, egna läkare och vårdmottagningar. Det föreslås i en utredning från landstinget.

Förslaget välkomnas av socialnämnden i Falun:

- Vi ser det som oerhört positivt för den framtida omvårdnaden av äldre, säger Renee Andersson (s), socialnämndens ordförande.

Men när utredningen diskuterades i kommunala pensionärsrådets arbetsutskott (KPRa) var synpunkterna allt annat än positiva.

- Utredningen är alldeles för luddig, vi tror inte att det är realistiskt, säger Per Eric Sandström från Riksförbundet pensionärsgemenskap, RPG.

Sandström är orolig för att insatserna kommer att innebära sämre vård för de äldre.

- Äldresjukvården har inte någon hög status inom sjukvården och det kan bli svårt att rekrytera personal till äldrevårdcentralerna.

Sandström anser att förslagen i utredningen talar emot varandra. En likvärdig vård bör innebära att alla ska få lika sjukvård.

Lennart Thollén från PRO Svärdsjö håller med:

- Frågan är hur det ska genomföras i glesbygden. Vården ska ju vara tillgänglig för alla, säger Lennart Thollén.

I går träffades socialnämnden i Falun. Nämnden diskuterade då de synpunkter och förslag som framkommit på pensionärsrådets sammanträde, till exempel att förstärka geriatriken vid lasarettet och att skapa så kallade sviktplatser där patienter kan återhämta sig efter behandlingar och operationer på sjukhus.

- Vi beslutade att bifoga deras yttrande i vårt. Så deras synpunkter går nu med i vårt yttrande till kommunstyrelsen. Det är viktigt att alla synpunkter kommer med, säger Renee Andersson.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons