Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer i protestresa till Stockholm

/
  • Mot Stockholm. Den 10 maj åker ett par hundra PRO:are till Stockholm för att säga sitt om bland annat skattepolitiken.

Annons

- Helt befängt! Alldeles stolligt! tycker Nils Nilsson, ordförande i PRO Dalarna, om hur den nya regeringens skattepolitik slår mot pensionärerna.

På eftermiddagen den 10 maj är det meningen att statsminister Fredrik Reinfeldt ska ta emot budkavle och namninsamling från landets PRO-distrikt. Innan dess hålls en stor manifestation på Mynttorget.

PRO:arna, bland annat från Dalarna, sluter upp kring tre punkter:

* Skatt efter bärkraft, inte efter ålder.

* Återställ ålderspensionen för förtidspensionärer.

* God omsorg.

Som PRO räknar, innebär den nya regeringens jobbavdrag att pensionärer får betala högre skatt än den som arbetar.

- Jämför du en pensionär som får 10 000 kronor i månaden, med en som jobbar med samma lön, så betalar pensionären 400 kronor mer i skatt. Och är inkomsterna högre så blir skillnaden ännu större, säger Nils Nilsson.

Något som PRO tycker är både orimligt och orättvist, eftersom man ser pensionen som uppskjuten lön, det vill säga ersättning för ett helt livs arbete.

Nils Nilsson skulle gärna se att det hela jämnades ut med någon typ av avdrag även för pensionärer.

- Jag tycker inte att vi har fått några svar på våra frågor i den debatt som varit under våren. Istället verkar det som om skillnaderna ska bli ännu större, säger Nils Nilsson, som är väldigt nöjd med att Fredrik Reinfeldt själv tar emot PRO-delegationen.

- Det visar att man tänker lyssna, säger han.

En annan fråga som PRO:arna ska ta upp med statsministern handlar om att återställa ålderspensionen för förtidspensionärer. Den nya regeringen har beslutat att förtidspensionärerna ska få sin ålderspension grundad på 80 procent av inkomsten, istället för hundra procent som övriga grupper. PRO kräver att reglerna som gällde före 2007 återinförs.

God omsorg, "solidariskt finansierad och av hög kvalitet", står också på agendan inför manifestationen. PRO vill se ökade resurser, bättre organisation och en fortsatt satsning på att utveckla personalens kompetens.

Två av bussarna den 10 maj går från Borlänge/Falun och en går från Västerdalarna. PRO räknar också med att en hel del medlemmar tar sig till Stockholm på egen hand.

På Mynttorget talar bland andra PRO:s ordförande Lars Wettergren. Det blir musikunderhållning av Sven-Erik Magnusson och Rotharrys.

PRO i Dalarna har varit med på liknande manifestationer tidigare. 1997 fanns organisationen med när 700 pensionärer åkte från Dalarna till Stockholm för att ge Göran Persson bakläxa efter diverse nedskärningar.

Mer läsning

Annons