Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Penséer väntar på solen

Annons

Så här års brukar penséerna dyka upp i en och annan låda eller kruka, väl placerad i söderläge. I väntan på solen, står de nu på tillväxt i snöinbäddade växthus. Plantorna är späda och blomningen lite försiktig.

- Ingen sätter ut penséer så länge det är snö. Men blir det bara värme så vaknar bonden i folk till liv, berättar trädgårdsingenjör Harry Hildén.

Han ser samtidigt skillnader mellan yngre och äldre personer med intresse för trädgård och odling.

- De yngre är inte som de äldre. När de kan ta på sig shortsen går de ut i trädgården. Blir det inte shortsväder blir det inte heller något trädgårdsarbete. De äldre tittar i kalendern och ser att den här veckan ska det och det göras, förklarar Harry.

Violerna och penséerna är ett tecken på att våren är här och att sommaren kan anas. Deras popularitet står sig från år till år.

- Det kommer nya sorter och färger varje år. Folk kan ha bestämt sig för att köpa blåa och gula att sätta runt flaggstången. Istället kommer de hem med violer i en helt annan färg, fortsätter Harry Hildén.

Tulpanerna står ännu i växthusen men de är inne på sina sista dagar. Deras säsong börjar till julen och avslutas med påsken.

Till sist blir det rådjuren i Djörkhyttan som får kalasa på dem.

- Vi har riktiga finsmakare till rådjur. De äter från komposten, tulpanlökarna slängs där, avslutar Harry Hildén.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons