Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Penningpolitiken påverkar Dalaföretagen

Allt fler exportföretag påverkas av sveriges penningpolitik och efter besöket av förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick hoppas Handelskammaren på att fler av Stockholmsmyndigeterna besöker exportlänet Dalarna.

Annons

Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick besökt Dalarna för att bland annat prata om räntebeskedet nyligen då Riksbankens direktion beslutade att lämna reporäntan oförändrad på -0,50.

Kristina Snitt, Regionchef på Handelskammaren, förklarar varför man tagit initiativet till seminariet med vice riksbankschefen.

– Penningpolitiken är något som påverkar våra företag vare sig vi vill det eller inte. Det är viktigt att följa utvecklingen och förhålla sig till den på ett klokt sätt. Många avvåra medlemmar arbetar internationellt och då blir det extra viktigt att följa den penningpolitiska utvecklingen. Vi är mycket glada att Kerstin valt att besöka Dalarna.

Ett 30-tal intresserade företag och representanter från affärsbankerna hade samlats till frukostseminariet som hölls hos Swedbank i Falun. Med på träffen var även Mirja Herrdin, vd för Södra Dalarnas Sparbank som modererade träffen.

Vice riksbankschef berättade att direktionen bedömer att reporäntan behöver hållas på -0,50 procent ett halvår längre jämfört med bedömningen i september.

Kerstin af Jochnick förklarade att den expansiva penningpolitiken har bidragit till att konjunkturen i Sverige är god, samtidigt behöver inflationsuppgången ett fortsatt kraftigt stöd.

Kristiona Snitt, förste vice riksbankschefen Kerstin af Jochnick och Mirja Herrdin

Efter seminariet hade Handelskammaren bjudit in ett 10-tal av sina arepresenterar större exporterande företag för en gruppdiskussion med Kerstin af Jochnick och landshövding YlvaThörn deltog i diskussionen.

– Det blev en diskussion där vi pratade om de komplexa inflationsmålet och de parametrar som påverkar inflationen. Frågor som kompetensförsörjning, avtalsrörelsen, hur mycket vi konsumerar och lånar.

Med på den diskudssionen var bland annat Per Lyrvall, Stora Ensos Sverigechef. Lotta Ferm, ekonomichef på Ctek i Vikmanshyttan och Elisabeth Olsson, ekonomichef på Siljan koncernen i Mora.

Vice riksbankschefen var intresserad av hur stor utmaningen är för företagen i Dalarna att hitta rätt kompetens. Anna Gosste, ekonomichef på ArcticPaper i Grycksbo berättade att det är en stor utmaning:

– I takt medalla pensionsavgångar vi har får vi ett stort kompetenstapp som tar tid att täppa igen. Det här är ett bekymmer vi ser på många håll i Dalarna där vi haren stor andel av befolkningen som närmar sig 65 år och vi behöver fler yngre, välutbildade som vill bo och arbeta här.

- Vi hoppas och tror Kerstin vill komma tillbaka till Dalarna. Det finns helt klart en mängd intressanta frågor att diskutera kopplade till penningpolitik. Vi tycker det är viktigt att de statliga myndigheterna som sitter i Stockholm kommer ut i landet så att vi kan visa upp den oerhörda styrka och påverkan som företagen i vår region besitter säger Kristina Snitt.

Kerstin af Jochnick, tillträdde som förste vice riksbankschef den 1 januari 2012 med en mandatperiod om sex år.

Internationellt representerar hon Riksbanken i Baselkommittén och har tidigare bl a varit vd för Svenska Bankföreningen.

Mer läsning

Annons