Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarna som blir värdelösa efter nyår

Annons

Det handlar om de stora 50-öringarna, de stora 20-lapparna, samt 100- och 500-kronorssedlarna utan folieband och genomsiktsbild.

Enligt Riksbankens beräkningar finns bortåt fem miljarder kronor av dessa sedlar och mynt i omlopp.

Det finns flera anledningar till att de äldre sedlarna och mynten blir ogiltiga. Det handlar bland annat om att minska antalet parallella versioner - både för att underlätta för banker och allmänhet.

Dessutom är de nya sedlarna med folieband svårare att förfalska. Enligt vad Riksbanken uppger upptäcktes under förra året drygt 2000 sedlar till ett värde av nästan 900000 kronor. Det är alltså vad som upptäcktes. Risken är att det finns ytterligare en mängd falska sedlar i omlopp.

Den stora 50-öringen är, tillsammans med den fortfarande giltiga enkronan, unik i den svenska plånboken. Du kan faktiskt fortfarande handla för mynt präglade för 130 år sedan. Efter årsskiftet är enkronan ensam om det.

Den stora silver-/nickel-50-öringen har sedan 1875 präglats i inte mindre än 474 miljoner exemplar. Så många finns förstås inte kvar i handeln. Antalet som finns kvar är beräknat till 100 miljoner.

Hur blir man då "av med" sedlarna och mynten?

Det allra enklaste är att göra som de flesta gör varje dag: Gå till närmaste affär och handla för dem, eller sätt in dem på banken.

Skulle någon missa några av sedlarna i madrassen, så är katastrofen därmed inte självklar. Även om sedlarna och 50-öringen är ogiltiga efter den 31 december, går det att ända till den 28 april växla in dem vid banker eller Svensk kassaservice. Räkna dock med eventuell avbränning i form av en inväxlingsavgift.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons