Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarna räckte inte...

Annons

- Som det ser ut i dagsläget kommer inte alla sökande få bidrag, säger Elisabeth Elmquist.

Under hela 2006 har 977 villaägare i Dalarna gått över från oljeuppvärmning i huset till mer miljövänliga alternativ. En av anledningarna är det statsbidrag som delats ut, totalt 16 miljoner kronor i Dalarna.

Från början var det tänkt att bidraget skulle delas ut mellan 2006 och 2010. Men så blir det inte. Tiden förkortas från fyra till två år, och 2007 är sista året bidraget betalas ut, enligt ett nytt riksdagsbeslut. Anledningen är att så många sökt bidrag, och inga mer pengar skjuts till.

Det gör att ansökningarna om bidrag forsar in till länsstyrelsen.

- Vi har fått in oerhört med ärenden. Vi får in ungefär 30 ansökningar om dagen, folk är rädda för att pengarna ska ta slut, säger Elisabeth Elmquist, som handlägger bidragen.

Men även om det inte är klart hur mycket pengar Dalarna får tilldelat av pengarna som är kvar, tror Elisabeth Elmquist inte att de kommer räcka.

Från början fanns 450 miljoner att dela ut i hela landet under fem år. Efter ett år finns 135 miljoner kvar. Och på länsstyrelsen ligger högar av ärenden kvar att besluta om.

- Förra året beviljades ungefär 1 000 bidrag. Vi har lika många ansökningar som ligger. Just nu har vi betat av ansökningarna fram till början av juli förra året och vi får in fler ansökningar hela tiden. Jag tror inte vi har långt kvar tills pengarna är slut, säger Nils Norgren, handläggare på länsstyrelsen.

Han tror att de allra flesta som söker om bidrag redan har bytt bort oljan till pelletsvärme, fjärrvärme, bergvärme eller till exempel jordvärme.

- Ytterst få väntar på ja om bidrag innan de sätter igång, säger han.

- Vi kommer att få problem. Som det ser ut i dagsläget kommer inte alla få bidrag. Vill det sig illa har vi redan fått in alla ansökningar som kommer få stöd, säger Elisabeth Elmquist.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons