Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar till palestinier övervägs

Annons

Vid en presskonferens i Ramallah på Västbanken klargjorde utrikesminister Carl Bildt att Sverige överväger att följa Norges exempel och betala ut pengar till den Palestinska myndigheten.

TT: Kan du säga någonting om hur stora summor?

Han klargjorde dock att frågan först måste diskuteras i EU-kretsen.

I slutet av maj beslutade norska regeringen att betala motsvarande nära 70 miljoner kronor i löner till palestinska civila tjänstemän. Den norska hjälpen är omstridd eftersom exempelvis EU terrorstämplat Hamas som leder regeringen tillsammans med rivalen al-Fatah.

Norge är för närvarande det enda västliga land som erkänt den palestinska samlingsregeringen och trotsar därmed den västliga bojkott som inleddes när Hamas vann regeringsmakten förra året.

Senaste tidens omfattande våld mellan islamistiska Hamas och Abbas Fatahrörelse _ som båda samtidigt sitter i den palestinska samlingsregeringen _ har ytterligare förvärrat den säkerhetsmässiga, humanitära och inte minst den politiska situationen i de palestinska områdena.

I Ramallah träffade Carl Bildt den palestinske presidenten Mahmud Abbas samt utrikesminister Ziyad Abu Amr.

Amr påpekade att dagens utsatta ekonomiska och sociala position för palestinierna inte gynnar någon.

Bildt har tidigare talat om att palestinsk stabilitet och en effektiv statsapparat är av mycket stor vikt för hela fredsprocessen. Vid presskonferensen talade Bildt om destruktiviteten i våldet mellan palestinierna.

Bildt besöker området i två dagar, med början måndag. Tidigare under dagen träffade Bildt sin israeliska kollega Tzipi Livni i Jerusalem.

På tisdagen ska han i Kairo också träffa den egyptiske utrikesministern Ahmad Abu al-Ghayt, chefen för säkerhetstjänsten Umar Sulayman samt generalsekreteraren för Arabförbundet, Amr Musa.

TT

Mer läsning

Annons