Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar till kunderna

Annons

År 2004 blev bolagets vinst 258 miljoner kronor. Förra året blev den hela 526 miljoner kronor före bokslutsdispositioner och skatt.

Orsaken till det goda resultatet är god utdelning på placeringskapitalet och ett gynnsamt skadeår.

- Men den absolut största delen kommer från vårt placerings-kapital, säger bolagets vd, Anders Stigers.

Dalarnas försäkringsbolag tillhör landets mest välkonsoliderade försäkringsbolag och konsolideringskapitalet uppgår till ett marknadsvärde på placeringarna på 3,6 miljarder kronor. Huvuddelen är placerad i aktier och räntebärande papper, uppger Anders Stigers.

Kostnaderna för skador blev också oväntat låga förra året. 676 miljoner kronor betalades ut.

I den summan ingår ersättning för den stora branden i en industri i Buskåker utanför Borlänge. Den var den största enskilda skadan i försäkringsbolagets historia och kostade 75 miljoner kronor. Men då Dalarnas hade återförsäkringar i andra bolag stannade det för Dalarnas del på fem miljoner kronor.

Lika mycket kostade stormen Gudruns härjningar bolaget, som hade en försäkringstagare med ett större skogsbestånd i området. Återigen var det återförsäkringar som klarade av det mesta då skadan uppgick till totalt 40 miljoner kronor.

Men räknar man bort dessa båda stora skadeersättningar betalade bolaget ut mindre förra året för övriga skador än året dessförinnan.

Dalarnas försäkringsbolag håller också ställningarna vad gäller marknadsandelar. Det enda som kan noteras är ett marginellt tapp på hem- och villaförsäkringar samt personbilar. Trots detta ligger marknadsandelen för villor på 80 procent och hemförsäkringar på 60 procent. Runt 60 procent är också marknadsandelen för personbilar.

Antalet försäkringskunder år i dag cirka 157000. Och då bolaget ägs av kunderna, alltså är vad som kallas ömsesidigt, är det dessa som tjänar på bolagets goda utveckling. Förra året fick de en rabatt på sina premier till ett värde av 34 miljoner kronor.

I år har bolaget redan beslutat att hålla oförändrad premie för privatkunderna.

- Vi tar inte ut någon indexuppräkning, säger Anders Stigers.

Sådana uppräkningar brukar annars göras för att kompensera det ökade kostnadsläget.

Med vad mera är, så får kunderna nu för första gången på fem år också återbäring på sina inbetalda premier. De får dela på 139 miljoner kronor vilket betyder 150 kronor för varje inbetalda tusenlapp.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons