Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pelosi med fredsbudskap till Syrien

Annons

Både Israel och Syrien är redo att prata fred. Det säger Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, vars besök i Damaskus har retat upp president George|W Bush.

Trots Bushs linje att vägra tala med Syrien träffade Pelosi president Bashar al-Assad. Med sig hade hon ett "fredsbudskap" från Israels premiärminister Ehud Olmert, som en enligt Pelosi hälsar till al-Assad att Israel är redo för fredssamtal med Syrien.

Svaret från den syriske presidenten blev positivt, meddelade Pelosi efter onsdagens möte.

Någon snar återgång till fredssamtalen som strandade för sju år sedan är dock knappast att vänta. Israel och Syrien diskuterade då fred i utbyte mot israelisk reträtt från de ockuperade Golanhöjderna, men enades aldrig.

En företrädare för Israels regering klargjorde på onsdagen att inga förhandlingar med Syrien är aktuella förrän regeringen i Damaskus upphör med sitt stöd till "terrorgrupper", alltså militanta palestinska rörelser.

Syriska regeringsföreträdare tillade att alla eventuella förhandlingar med Israel måste ske med utgångspunkt från den arabiska fredsplan som kräver total israelisk reträtt från ockuperade områden.

Pelosis besök i Damaskus ska snarast ses som en utmaning mot Bush och hans Mellanösternpolitik. Presidenten vill isolera Syrien och tog hem sin ambassadör från Damaskus efter mordet på Libanons förre premiärminister Rafiq al-Hariri 2005, ett dåd som Syrien misstänks ha varit inblandat i.

Vita huset anklagar också Syrien för att stödja terrorister i Irak, och Bush har kritiserat Pelosis resa.

Den republikanske representanthusledamoten Tom Lantos, som reste med Pelosi, sade dock att mötet med al-Assad visade fördelarna med att tala med Syrien.

TT

Mer läsning

Annons