Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pelletsfabriken byggs

Annons

Hela projektet beräknas kosta 90 miljoner och hos länsrätten i Falun ligger ett överklagande av kommunens engagemang.

Det är moderate fullmäktige-ledamoten Per-Olov Bergman som anser att kommunen inte ska gå in i företagsstöd av den här typen.

- Eftersom länsrätten sagt nej till kravet på inhibition finns det ingen anledning att vänta med ett beslut om den andra etappen. Det säger kommunalrådet Gunnar Magnusson (s) i en kommentar.

Magnusson anser att det är viktigt projektet kan löpa i enlighet med uppgjorda planer.

- Att invänta länsrättens beslut om överklagningen, oavsett hur det slutligen formuleras, vore att slänga pengarna i älven, säger Magnusson.

Bioenergiprojektet är indelat i tre etapper. Den första etappen pågår redan och avser byggandet av en förbränningsanläggning samt köp av byggnader och mark. Anläggningen ska stå klar i november i år. Kostnad: 49 miljoner kronor.

När kommunstyrelsen möts på onsdag är det etapp två som står på dagordningen. Den omfattar en tillverknings- och torkningsanläggning för biobränslen, det vill säga pelletsfabriken. Beräknad kostnad: 34 miljoner kronor.

I ett senare skede kommer den tredje etappen, en turbin för elproduktion.

Projektet är konstruerat på så sätt att Svenskt fastighetskapital, via Vansbro fjärrvärme KB, finansierar anläggningen med kommunen som hyresgäst och garant. Kommunen anlitar i sin tur Västerdala bioenergi AB som operatör till anläggningen.

- Det är den delen mitt överklagande gäller. Jag accepterar att det finns ett allmännyttigt intresse av att producera fjärrvärme, men att kommunen ensidigt gynnar ett speciellt företag är inte rätt, säger Per-Olov Bergman (m).

Kommunstyrelsens beslut på onsdag ska underställas kommunfullmäktiges godkännande.

Hos länsrätten uppgavs på torsdagen att överklagningsbeslutet från Per-Olov Bergman kommer att avgöras inom kort.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons