Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peking ska slå till mot slavdrivare

Annons

Peking har lovat att slå till hårt mot de ansvariga för slaveriet på tegelbruk.

På det mest beryktade bruket i Hongtong säger man att myndigheterna blundade för övergreppen _ och krävde förövarna på pengar.

En del Hongtongbor säger att samma tjänstemän som nu framställer sig som hjältar för att ha räddat arbetarna länge struntade i förhållandena.

Peking ska skicka en delegation till centrala Kina, där slavarbete och människohandel har avslöjats i provinserna Shanxi och Henan, för att reda ut vilka som ligger bakom och hur stor omfattning slaveriet har haft _ eller har, om det fortfarande pågår.

Kinesiska nyhetsmedier har rapporterat att uppemot tusen barn och vuxna har kidnappats och sedan sålts till tegelbruken där de har tvingats arbeta mer eller mindre utan lön. Flera hundra har befriats.

Några av dem har visats upp i tv. Utmärglade och slitna har de berättat om undernäring och grov misshandel.

Myndigheterna i Shanxi har lovat att straffa ansvariga tjänstemän för underlåtenhet att göra sin plikt om inte alla slavarna har befriats inom tio dagar. Men folk i de fattiga områdena påstår att just dessa myndigheter har vetat om övergreppen och dragit ekonomisk nytta av dem.

Det var inte många i trakten som hade lust att utföra det hårda tegelarbetet. Därför hämtade företagarna folk från ännu fattigare delar av Kina.

Företagarfrun Zhang Mei sade att det främsta ansvaret för bruket i Hongtong låg hos en man känd som "ligachefen" som hade värvat arbetarna och direkt kontrollerade dem.

TT

Mer läsning

Annons