Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påverka riksdagen istället

Annons

Kommunfullmäktige i Falun beslutade förra veckan att avslå en motion från kristdemokraterna om att hålla en kommunal folkomröstning om "mer valfrihet i barnomsorgen". Av FK:s tidningsreferat från fullmäktigedebatten framgick inte den egentliga orsaken till att säga nej till förslaget.

Eftersom vi i centerpartiet är för mer valfrihet i barnomsorgen hade det normalt varit lätt att stödja (kd) i en sådan motion. Och detsamma gäller för de övriga borgerliga partierna. Men nu gjorde vi, liksom (m) och (fp), tvärtom. Vi röstade för avslag.

Varför? Jo därför att (kd) envisas med att driva denna fråga som en kommunal folkomröstning. Vi har, bland annat från centern, flera gånger förklarat att det inte kan komma ifråga att lägga ned kommunala skattepengar på en folkomröstning av det skälet att lagen för närvarande förbjuder vårdnadsbidrag. Det vore att lura folk att tro att de kan påverka frågan.

Ett annat skäl att säga nej till folkomröstning om "mer valfrihet" är att vi skulle få stora svårigheter att tolka folkets utslag. Vadå mer? Hur mycket mer eller, vid ett nej, hur mycket mindre?

Det vore därför bättre om Ulrik Lindgren med all kraft driver frågan om ändrad lagstiftning i riksdagen istället för att använda det kommunala folkomröstningsinstrumentet som murbräcka mot staten. Jag lovar att heja på.

DAN WESTERBERG (C)

Mer läsning

Annons