Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Patrullering bidrar till tryggare Gagnef"

Annons

Som tidningen berättade i går är de bara nio av landets kommuner som i förhållande till antalet invånare har färre anmälda brott än Gagnef. Grannkommunen Borlänge ligger däremot på åttonde plats på Brottsförebyggande rådets lista över de mest brottsbelastade kommunerna.

-Vår placering understryker att Gagnef erbjuder en mycket bra boendemiljö, inte minst för barn och äldre. Om man tittar när-mare på statistiken ser man också att våldsbrott är oerhört sällsynta i Gagnef, konstaterar Anders Ahlgren och tar tillfället i akt att berömma de många invånare som i samarbete med polisen deltar i så kallad medborgarpatrullering i olika tät-orter.

-De bidrar till att öka tryggheten för de övriga invånarna och har del i att Gagnef ha så få anmälda brott. En annan bidragande faktur är småskaligheten, det faktum att det är svårt att vara anonym i våra byar och samhällen, samt att det rika föreningslivet tar hand om och aktiverar många människor, samtidigt som det utgör ett värdefullt socialt nätverk, säger kommunalrådet.

Men han anser ändå att det behövs en polisstation i Gagnef.

-Det kan inte vara så att brottsligheten i en kommun måste nå över en viss gräns för att invånarna ska få den service och den trygghet som en lokalt placerad polis innebär. Om vi översätter det till räddningstjänst i form av brandsläckning så skulle ett sådant resonemang innebära att en period med få bränder skulle få till följd att den lokala räddningskåren drogs in och att invånarna istället hänvisades att an-mäla bränder till en automatisk telefonsvarare.

- Människor, oavsett om de bor i stad eller landsbygd, har rätt att kräva tillgång till trygghet i form av bland annat räddningstjänst, ambulans och polis, anser Anders Ahlgren.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons