Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patric satsar på sången

Annons

Musikhögskolan Boomtown startar i höst. Och nästa år verkar det bli ett Boomtown gymnasium med inriktning inom rock och blues. Det visar att Borlänge helt klart har ambitioner att bli en knytpunkt på Sverigekartan inom just rock och blues.

Satsningen gör att rocksångaren Patric Esperanza-Hellsten ser en framtid i Borlänge för musiker.

I höst öppnar han sångstudion Artisten inom Vuxenskolan.

- Jag har dialog med Boomtown. Det vore häftigt om sångstudion kunde vara ett komplement, som en plantskola till högskolan, säger han.

I kursen som pågår en hel termin ska han hjälpa deltagarna att stärka rösten och att hitta sin "starquality", det där extra som gör att artisten dominerar på scenen med sin närvaro.

- Det räcker inte att bara ha en bra röst. Det handlar om att lyfta fram ljuset i personligheten som gör att man når ut. Inte bara att man kommer upp på scen och inte syns bakom mickstativet, som Oasis...

Patric kommer att undervisai både rock -och musikalsång, i en form som kallas Master Class. Metoden innebär att man övar i små grupper om fyra personer, så att man känner sig trygg, och sedan "grillas" man inför varandra för att få feedback.

Sångtekniken han använder sig av kallas "belting", som används av artister som Anastasia, Bono och Carola...

- Carola är ett skolexempel. Alla sjunger med starka röster som utgår från bröstet, den tekniken kallas belting, förklarar Patrik.

Med sångträningen har han inga ambitioner att sänka struphuvudet och forma om deltagarna till klassiska sångare. Tvärtom vill han göra dem medvetna om de kvaliteter som de besitter.

- På ett år hinner man göra mycket, då har man verktyg som räcker hela livet. Det är det roliga med jobbet. Att man trycker på några knappar och sedan märker artisten att det finns tre växlar till.

Patric Esperanza-Hellsten är sångutbildad på Kulturama i Stockholm och har senare kompletterat med pedagogisk utbildning. De senaste tio åren har han försörjt sig som sångsolist i bland annat Sverige och Danmark i uppsättningar som Miss Saigon, Hair, Jesus Christ Superstar men också opera som Mozarts Cosi Fan Tutte.

Förra året drev han motsvarande sångskola i Gävle, framgångsrikt.

- Det är det roligaste jag gjort att undervisa andra. Men jag trivdes inte i Gävle, Dalarna är mer gemytligt, säger han.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons