Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pastor utpekas som folkmordsledare

Annons

En 55-årig rwandier som är folkmordshäktad i Finland utpekas i människorättsrapporter som "Barägaren i Nyakizu", ansvarig för att ha lett en av de första massakrerna i Rwanda våren 1994.

Enligt uppgifterna, citerade av Borgåbladet, har mannen organiserat stridsutbildning och skaffat vapen i upptakten till det folkmord som innebar 800|000 människors död för 13 år sedan.

Enligt Borgåbladets uppgifter ska 55-åringen bland annat ha lett en massaker där rwandiska och burundiska hutuer mördade ett stort antal tutsier som sökt skydd på ett berg.

Rwandiern flydde senare till Zaire, nuvarande Kongo-Kinshasa, där han träffade en finlandssvensk baptistpastor. Han kom till Finland 2003 och uppges ursprungligen vara en burundisk hutu, som kom till Rwanda som 21-åring år 1972.

Han figurerar bland annat i en rapport som människorättsorganisationen Human Rights Watch gav ut redan år 1999, men som har uppdaterats fram till i år.

I finländska baptistkretsar tror man att mannen är oskyldig. Han har varit pastor i Vasa och Borgå.

Rwandiern häktades under påskhelgen av en extra sammankallad tingsrätt i Borgå.

Den gångna veckan har överlevare och människorättsgrupper larmat om att det finns dussintals rwandiska krigsförbrytare på fri fot i flera EU-länder. Kritiken riktas främst mot Frankrike, som stödde den dåvarande rwandiska regimen ekonomiskt och militärt och som länge anklagats för att ha hjälpt flera av de högsta ansvariga för folkmordet att lämna Rwanda.

Andra länder som pekas ut är Belgien, Danmark, Finland, Norge, Italien, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland.

TT

Mer läsning

Annons