Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påsktraditioner finns - men inte i tv

Annons

Påsk må vara en av årets mest traditionsfyllda tider. Men det traditionella gäller definitivt inte påsk i televisionen. Jämfört med exempelvis jul, nyår och trettonhelgen, då kanalerna slåss om att fylla sina tablåer med så mycket attraktivt tittargodis som möjligt, är påsken en parantes. Den är som ett veckoslut vilket som helst. Vintern är på väg att rasa ut, kvällarna blir ljusare och televisionstittandets allt mer repristäta lågsäsong närmar sig. Och det spelar väl ingen roll, inte för den eller de som har andra sysselsättningar eller sällskap under helgdagarna.

Säsongsavslutning är ett för årstiden allt mer gångbart begrepp.

Påsk i tv känns precis som en vanlig fredag eller lördag eller söndag, vilka som helst.

Det vill säga: Plockar vi fram programtablåerna och förstoringsglaset går det kanske att finna några godbitar. Men också motsatsen.

Och när jag skriver motsatsen menar jag förstås de där stunderna när televisionstittande är låg- eller rent av nollprioriterat.

Nästan 2,6 miljoner tittare kan naturligtvis inte ha fel. Eller kan de?

Så många valde i alla fall ettans Högsta domstolen eller fyrans Deal or no deal i lördags.

Deal or no deal, förresten: Vilken lysande programtitel, vilket klockrent exempel på briljansen i det svenska språket, på viljan och förmågan att använda det svenska språkets ord och nyanser...

Hur var det gamle finansministern Gunnar Emanuel Sträng sade? Varför använda konstiga främmande ord när vi har en relevant inhemsk vokabulär...

Men bortsett från den parentesen: Är dessa båda program vad Sveriges två största tv-hus samfällt kan producera som lördagsunderhållning på bästa sändningstid år 2006?

I så fall är det nog inte bara de välkända kassakistorna som är konstant tomma utan även idéförråden. För det kan väl inte vara ambitionsnivån som dragits ner som en rullgardin...

Eller är det kanske fel på oss som fortfarande lever i villfarelsen att lördagar vid 20-tiden är underhållningens tid i tv-tablåerna.

Har lördagarna möjligen bara blivit en spillbunke för det som inte håller måttet kvällens före. Vad vet jag?

Själv har jag gett Högsta domstolen tre chanser. Nu blir det inte fler.

Programledare Rosenfeldt har många förtjänster men den som programledare i Högsta domstolen är tyvärr ingen av dem. Den långe mannen från Borås gör, frånsett en tid som president i Parlamentet, sitt bästa tv-jobb på andra sidan kameran.

Nu har han inte ett antal lysande, självgående "stå-uppare" runt sig utan arbetar med något som kunde ha varit en bra idé men som omsorgsfullt slarvas bort.

Ibland undrar jag faktiskt om det är riktig underhållning eller någon sentida misslyckad parodi på gamla Lasse Holmqvist-succén Här har du ditt liv.

Dessvärre fruktar jag att den i så fall inte är avsiktlig.

Och spelprogrammet Deal or no deal skulle kunna donera minst halva sin programtid till Postkodmiljonären. Det skulle båda programmen vinna på.

Det ska tydligen vara gamla, väl inarbetade och säkra programformat, typ På spåret eller Så ska det låta för att SVT ska lyckas.

Och fyran, som drog en troligen oväntad vinstlott med sitt LetÕs dance skulle snabbt fixa en ny.

Det blev Rampfeber -och rena niten.

Förresten:

Skrev jag Glad Påsk?

HANS DAHL

Mer läsning

Annons