Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påskliljor med historia

/
  • Hör av er! Finns det riktigt gamla påskliljor och pingstliljor i din trädgård i Leksand? Kontakta Agneta Magnusson och få dem dokumenterade för eftervärlden.

Annons

Plötsligt står de där i trädgården - fantastiska skapelser på vajande blomsterstjälkar och med långsmala mörkgröna blad.

Narcisserna är en av de lökväxter som tidigast kom i människans tjänst som prydnadsblomma. 100 år fKr användes de vid begravningar i Egypten och på väggmålningar i Pompeji finns både påsk- och pingstliljor avbildade. Till Sverige kom narcisserna redan på 1500-talet.Riktigt så gamla blomlökar är det inte som nu efterlyses i Leksand, men förhoppningen är att hitta riktigt många lokala varianter som planterats före 1940.

- Vi vill både dokumentera blommorna, men också historien kring dem.Kanske var det någon gammal släkting som planterade dem och givit dem ett eget namn. Familjetradtioner som är knutna till blomman vill vi också veta, säger Agneta Magnusson, motor i narcissuppropet.

- Det här är en del av vårt kulturarv som snart försvinner när ingen kan berätta hur blommorna kommit in i trädgården. Det är oerhört viktigt att vi tar tillvara både kunskapen om var blommorna växer och historien omkring dem.

En annan aspekt som Agneta Magnusson också lyfter fram är den att de gamla växterna är perfekta för våra förhållanden eftersom de överlevt så länge.

- Visst ska man förnya i trädgården och det är spännande med nya lökar, men de gamla har mycket att både ge och lära.

Alla fynd i Leksandsträdgårdarna kommer att dokumenteras enligt riktlinjer från POM, Programet för Odlad Mångfald.

- De har tidigare gjort ett lök- och knölupprop i hela landet och då kom endast ett bidrag från hela Dalarna. Jag hoppas det var en felskrivning och att vi har bättre tur med inventeringen av påsk- och pingstliljor den här gången, fortsätter Agneta.

Att det finns gamla sorter liljor i Leksand med omnejd är känt sedan tidigare. Bland annat genom docenten fil dr Lars-Erik Kers, bördig från Leksand som själv "räddat" flera växter vid sin stuga på Åsleden.

Själva dokumentationen kommer att göras av deltagare i studiecirkeln "Kulturväxter i Leksand" som började sitt arbete i höstas. Samverkan sker med Leksands Kultur- och fritidsförvaltning, Studieförbundet Vuxenskolan och Leksands Trädgårdsodlarförening.

Tips och uppgifter om påskliljor och pingsliljor i Leksand kan skickas till: Agneta Magnusson Åkerövägen 44, 793 33 Leksand eller via e-post: agneta.magnusson@spray.se

Fakta: Narcissens ursprung

Olika förklaringar till det latinska namnet Narcissus ursprung:

1) Kommer från grekiska ordet narkissos, ombildning av narke som betyder bedövning. Blommorna har en bedövande doft, men troligen syftar det på ämnen som kan verka förlamande.

2) Enligt den grekiska mytologin blev en grekisk yngling vid namn Narkissos så förälskad i sin egen spegelbild att han försökte fånga den. Som straff för sitt högmod förvandlade gudarna honom till en narciss som ute i naturen alltid står vid vattendrag och speglar sig.

3) En berättelse från Homeros förtäljer att pingstliljan skapades av Zeus som ett lockbete när han och Pluto skulle kidnappa den unga Persephone.

Källa: Narcisser vårens glädjespridare, utgiven av Nordiska Genbanken och POM.

Mer läsning

Annons