Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Påsken betyder livet för mig

Annons

Nader vet vad han talar om. I Basra levde han med döden i sin omedelbara närhet. Han sov alltid med två vapen i sängen om någon skulle överraska honom i sömnen.

-Det är svårt att vara kristen i Irak. Nästan nittio procent av alla kristna har flytt landet. Men i norra Irak är det lite bättre än där jag kommer ifrån, berättar Nader Hillawi.

I Irak tillhörde han den katolskt-kaldeiska kyrkan som är den största kristna gruppen i landet. Den finns även representerad i Syrien och Iran.

I Sverige finns cirka 5000 kaldéer huvusakligen i Södertälje och Eskilstuna. Men Nader har en ekumenisk syn på kristen- heten. I Irak gick han även till den syrianska och den evangeliska kyrkan. Att vara kyrkvärd i en luthersk församling är inga problem för Nader.

-Jag går till kyrkan varje söndag. Det är ingen som tvingar mig, men jag känner en sådan glädje att få vara där. I kyrkan får jag kontakt med min Gud.

Kvinnliga präster var något nytt för honom. Det fanns inte i Irak. Men det spelar ingen roll för Nader. Däremot motsätter han sig präster som välsignar homosexuella.

-Jag vill inte jobba med dem. I bönen heter det ske Guds vilja" inte ske människans vilja, säger Nader som tycker att kyrkan anpassar sig allt för lätt till trender i samhället.

Han växte upp i en kristen familj, men som han själv ser det blev han sann kristen först 1994. Han var i den evangeliska kyrkan för första gången och försökte hitta ett visst kapitel i Bibeln.

-Till slut fick jag hjälp av en ung pojke. Jag tyckte det var pinsamt att han hittade i Bibeln bättre än jag.

Från den stunden började Nader studera Skriften på allvar. Han menar att många kristna inte förstår innebörden av sina egna handlingar.

-De gör som prästen säger, men de kan inte bedöma om det är rätt eftersom de saknar kunskap om Bibeln.

Enligt Nader måste man förstå orden i Bibeln utifrån ett helhetsperspektiv. Det går inte att göra en tolkning av ett ords betydelse och sedan ge samma ord en annan innebörd när det åter-finns på ett annat ställe i Bibeln.

För Nader utgör påsken själva kärnan i den kristna tron. Där kommer Guds kärlek till människan bäst till uttryck.

-Jesus tog på sig våra synder när han dog på korset. Därigenom visade han vägen till ett nytt liv.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons