Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partnerbyte troligt för Aherns parti

Annons

Irlands premiärminister Bertie Ahern låg på lördagen i startblocken för att börja förhandla med en ny koalitionspartner.

Progressiva demokraterna (PD), som Aherns Fianna Fail samregerat med i ett årtionde, gick kraftigt tillbaka i valet i torsdags.

På lördagseftermiddagen var rösterna ännu inte färdigt räknade, men när 148 av de 166 mandaten i parlamentets underhus var klara stod Fianna Fail i ett bättre läge än många av förhandsgissningarna gett vid handen. PD, som sedan förra valet haft åtta platser, hade däremot ännu bara säkrat ett enda mandat.

Trevor Sargent, De grönas partiledare, medgav att resultatet förvånande honom. Han lämnade på lördagen dörren öppen för en uppgörelse med Ahern och regeringssamarbete.

Enda Kenny, ledare för det största oppositionspartiet Fine Gael, hade emellertid ännu inte gett slaget förlorat och gett upp hoppet om att oppositionspartierna skulle bli tillräckligt stora tillsammans för ett maktskifte. Fine Gael och De gröna har agerat ihop med Labour för att fälla den tidigare regeringen, men Aherns stabila stöd hos väljarna såg ut att grusa planerna.

Ahern kan kanske också ha möjlighet att sitta kvar med hjälp av några oberoende ledamöter och de återstående PD-parlamentarikerna _ som kanske blir ett par stycken _ men han antas vilja ha en mer stabil bas att regera på.

PD:s partiledare Michael McDowell var en av dem som åkte ut och han lämnar nu politiken.

TT

Mer läsning

Annons