Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partiskt och osakligt om Kvinnojouren

Annons

I den ena artikeln rubricerad "Kvinnojouren gav guldkantat avtal" antyder man att den där anställde assistenten Solveig Regnander på ett otillbörligt sätt tillskansat sig ett mycket förmånligt pensionsavtal. I den andra artikeln med rubriken "De är ute efter att smutskasta mig" låter man förstå att Solveig Regnander har stora samarbetsproblem och är orsaken till ett antal avhopp bland tidigare styrelsemedlemmar.

Artiklarna har karaktär av ren personförföljelse vilket inte gör saken bättre. Dessa måste därför kompletteras med några nödvändiga faktauppgifter för att belysa det som tidningen kallar "guldkantat pensionsavtal".

Solveig Regnander har varit anställd av Kvinnojouren i 15 år. Hennes aktuella månadslön är 21692 kronor. Hon är 60 år och ensamstående. Om fem år kan Solveig lyfta en grundpension på 10800 kronor. Efter avtal med arbetsgivaren har det tecknats tilläggsförsäkringar som utöver detta belopp ger ett månatligt utfall på 2515 kronor, tillsammans alltså 13315 kronor per månad före skatt. Jag delar inte uppfattningen att detta är ett guldkantat pensionsavtal.

Varje arbetsgivare är skyldig att avsätta medel för kommande pensioner till sina anställda. I Solveigs fall rör det sig om 100000 kronor. Naturligtvis är det pengar som måste finansieras från Kvinnojourens budget. Att pengarna skulle tas från någon slags "överskott" är ren desinformation. Som jämförelse kan nämnas att en sjuksköterska vid Landstinget Dalarna med 15 års anställning har 130000 kronor avsatta för kommande pensionsförmåner.

Och så var det här med samarbetssvårigheterna. Det är alldeles sant att det var stor turbulens kring Kvinnojouren för några år sedan. Ingen kan heller förneka att den dåvarande styrelsen, Solveig Regnander med flera hade svårt att samarbeta. Större delen av denna styrelse avgick vid årsmötet för ett drygt år sedan och ersattes med nya medlemmar. Sedan dess är det lugn och ro kring Kvinnojouren.

Den nya styrelsen och Solveig Regnander har ett utmärkt samarbete och i stället för interna konflikter kan man ägna sin kraft åt det man är till för, nämligen att hjälpa kvinnor som hamnat i svårigheter. Mot den bakgrunden måste man verkligen fråga sig om de tidigare samarbetssvårigheterna berodde på Solveig?

Det är förvånande att tidningen grävt fram gammal problematik som inte längre har någon aktualitet och som tack och lov numera är historia. Kvinnojouren i Falun förtjänar en bättre publicitet än det man nu kunnat läsa. Det hade varit tacknämligt om man i stället valt att skriva om det viktiga sociala arbete som Kvinnojouren uträttar bland exempelvis misshandlade kvinnor och ensamstående mödrar som lever under svåra sociala förhållanden.

Svar direkt:

Kvinnojouren gör ett storartat arbete - det har Falu Kuriren speglat ett stort antal gånger. Insatserna bygger i hög grad på ideellt arbete och frivilliga insatser. Därför borde alla som bryr sig om verksamheten vara bekymrade över att så många engagerade och arbetsvilliga har drivits bort från Kvinnojouren. På grund av intriger och ovilja att öppet redovisa hur de pengar som Kvinnojouren får i olika bidrag, används.

De artiklar insändarskribenten reagerat mot speglade den turbulens som rått och råder kring en av de anställda. Både kritiker och försvarare fick komma till tals.

Jämförelsen, som Norén gör, med en sjuksköterskas pension haltar. De 100 000 kronorna var en engångsinbetalning, som, enligt dåvarande kassören, togs från ett "överskott" jouren gjort. Så var det med den desinformationen. Dessutom betalar Kvinnojouren över 22000 kronor varje år till den anställdas försäkringar.

Vår granskning handlade också om vilken koll kommunen har på de pengar som ges till föreningen. Den kontrollen har varit bristfällig. Kanske har kommunen, genom det stora bidraget till Kvinnojouren, köpt sig fri från det egna ansvaret för att hjälpa utsatta kvinnor?

Nu ska kommunen dock skärpa sin kontroll. Det borde alla välkomna. Det är trots allt skattepengar det handlar om.

INGVAR NOR...N

Mer läsning

Annons