Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partipiskan viner i centerpartiet

Annons

Partipiskan viner inom centerpartiet inför riksdagsbeslutet om signalspaning.

Det har skapat ångest hos kritikerna Annie Johansson och Fredrick Federley.

Riksdagen ska enligt planerna fatta beslut på torsdagen. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet tänker då utnyttja den möjlighet som finns i regeringsformen och begära att det blir vilande under ett år, med motiveringen att det inskränker den personliga integriteten.

Även borgerliga ledamöter har varit kritiska. Centerns Annie Johansson och Fredrick Federley var tidigt ute och protesterade. De har utsatts för hård press för att rätta in sig i ledet.

Nu har Annie Johansson, som är ledamot i integritetsskyddskommittén, bestämt sig för att rösta med regeringen. Federley tvekar.

Annie Johansson säger till TT att hon har pendlat fram och tillbaka.

Federley ska bestämma sig före voteringen på torsdag.

I sin blogg skriver Federley:

"Det är verkligen pissigt just nu".

Han berättar om "det värsta" han har varit med om under sitt politiska liv, om hur riksdagsgruppen gjort klart för honom att det inte är okej att avstå från att rösta.

"Frågan jag måste ställa mig är alltså inte vad jag tycker om förslaget utan om jag vill ha inflytande över politiken de kommande tre åren", skriver han och fortsätter:

"Att tvingas rösta mot sin vilja och sin fullkomliga övertygelse för att man annars kommer att anklagas för illojalitet är ingen rolig övning."

TT

Mer läsning

Annons