Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partiledarfrågan splittrar fp

Annons

Frågan om Lars Leijonborgs framtid som partiledare splittrar folkpartiet.

Östergötlands länsförbund diskuterade saken på söndagen men beslutade att avvakta.

Tidigare har fyra länsförbund _ Västerbotten, Blekinge, Gotland och Dalarna _ krävt att Leijonborg ska bytas ut. På söndagen diskuterades frågan när länsförbundet i Östergötland hade årsmöte i Motala.

Vikande opinionssiffror och skandalen om dataintrånget gör att Lars Leijonborgs ställning som partiledare har blivit en naturlig punkt på den folkpartistiska dagordningen. Och även om bara fyra länsförbund hittills har uttalat sitt missnöje så kan det bli fler. Både Kronobergs, Bohusläns och Sörmlands länsförbund diskuterade frågan på sina årsmöten i lördags men sköt beslutet på framtiden _ vilket tyder på att kritikerna är för många för att ignoreras. Något direkt stöd för Leijonborg uttalades inte.

Hur stort stöd Leijonborg verkligen har kan klarna de närmaste veckorna då flera andra länsförbund ska ha årsmöten. Senast den 1 maj vill valberedningen ha in förbundens kandidater till partiledarposten och om Leijonborg ska bytas ut så kan det ske på partikongressen i Västerås den 6_9 september.

Men även om flera länsförbund ansluter sig till skaran som vill byta partiledare behöver det inte innebära nådastöten för Lars Leijonborg. Han har stått på sig vid tidigare avgångskrav. Inför landsmötet 2001 ville en tredjedel av de 25 länsförbunden byta ut honom.

TT

Mer läsning

Annons