Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partibröder och jäv

Annons

Vid Faluns fullmäktigesammanträde den 14 december behandlades frågan om områdesbestämmelser för Spjersbodarna i Falu kommun. Med i den beslutande församlingen var Göran Westlund (c), stor markägare i området. På frågan om detta var jäv hävdades att han inte hade någon personlig vinning av beslut i frågan. Detta grundades på att Falu kommun inte skulle ha någon ekonomisk skyldighet i ärendet.

Den som gjorde den tolkningen var fullmäktiges ordförande Carl-Erik Nyström, partibroder med Westlund. Beslutet blev att frågan återremitteras till kommunstyrelsen för att en samordning skulle ske med två likartade ärenden; Nysjöns fäbodar och Grejsans fäbodar.

Det mest anmärkningsvärda är inte återremissen utan att Nyström, fullmäktiges ordförande, är stor markägare i Grejsans fäbod. Samma Nyström som tolkade att Westlund inte var jävig, och som har haft invändningar mot planerna i Grejsan.

Kommer Nyström att ha bättre vett än partibrodern Westlund och inte delta i behandlingen?

Till saken hör att bevekelsegrunderna för områdesbestämmelser är olika för de tre fäbodarna.

Grejsan är utpekat som riks-intresse för kulturmiljön.

Nysjön som riksintresse ur naturvårdssynpunkt.

Spjersbodarna är utpekat i kulturmiljöprogrammet "Falubygden berättar" (antaget av kommunfullmäktige) som bevarandevärd.

Allmänheten har rätt att kräva snabba beslut. Inte långbänk för att tillfredsställa särintressen som framförs av de stora markägarna i området. Det osar kompispolitik lång väg.

RUNO NILSSON (S), ORDFÖRANDE I BYGGNADSNÄMNDEN

Mer läsning

Annons