Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parti läggs i malpåse

Annons

I femton år har det lokala Lek-sandspartiet gjort sin röst hörd i kommunen. När nu andra partier som bäst håller på att rusta inför höstens val, så väljer Leksandspartiet en helt annan väg.

-Oppositionen i Leksand tappar hela tiden mark och verkar inte göra något för att återvinna den. Det gör det svårt för ett litet oberoende parti som oss att få inflytande, säger Jimmy Karlsson, gruppledare för Leksandspartiet som har två platser i fullmäktige.

Efter flera månaders diskussioner beslutade partiets styrelse i tisdags kväll att ta en så kallad time out.

Är det här slutet för Leksandspartiet?

-Nej, det är viktigt att poängtera att vi inte lägger ner, utan att det handlar om en time out. Vem vet, kanske har oppositionen spottat upp sig och det politiska läget ser annorlunda ut om fyra år. Då kommer vi tillbaka.

Du var med och grundade partiet för femton år sedan-var det ett svårt beslut lägga det i malpåse?

-Ja, det var det, för politik är verkligen roligt, men samtidigt har det varit svårt för oss att hitta en meningsfull roll. Det råder ett politiskt dödläge i Leksand just nu.

De senaste valomgångarna har ni samarbetat med det borgerliga blocket. Hur har det varit?

-Både stimulerande och gemytligt. Vi är inte missnöjda på något sätt utan snarare stolta. Vi har varit med och tagit flera tuffa ekonomiska beslut som krävt både mod och tilltro, men den politiska spänningen saknas när centern är så stark.

Vad säger du till väljarna som hade tänkt rösta på er i höst?

-Ja du, vad säger jag till dem? Jag kan bara hoppas att de förstår vår situation. När vi började fanns en annan dynamik mellan blocken. Till exempel har det största oppositionspartiet (socialdemokraterna, red anm) tappat mer än en tredjedel av sina väljare i kommunalvalet på 15 år.

Till sist, vad ska du göra med all "politikerfri" tid som du nu får?

-Haha. Du, jag har sju barn, har nyss blivit farfar. Jag jobbar i Mora och bor i Leksand så det blir nog inga större problem att få tiden att gå!

-Dessutom kommer jag att fortsätta vara med i den politiska debatten med insändare och debattartiklar.

-Bara för att partiet tar time out, betyder det inte att vi håller tyst. Vi byter bara politisk arena ett tag.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons