Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paris bromsar EU-samtal med Turkiet

Annons

På tisdagen skulle Turkiet ha börjat förhandlingar med EU inom tre nya sakområden inför ett eventuellt medlemskap i unionen, men Frankrike bestämde sig för att stoppa kapitlet om Turkiets finans- och penningpolitik.

EU:s ambassadörer i Bryssel ska på tisdagen inleda förhandlingar med Turkiet om landets statistik och finanskontroll. Men kapitlet om landets penningpolitik, viktig om Turkiet vill ansluta sig till euroländerna, kommer inte att öppnas som planlagt eftersom Frankrike reserverat sig mot förhandlingen. Frankrike åberopade "tekniska problem" som grund för sitt beslut, men förklarade inte vilka problemen var.

EU:s förhandlingsrundor med Turkiet inför ett eventuellt medlemskap är indelat i 35 "kapitel", områden där Turkiet måste anpassa sina lagar till EU-standard. Än så länge har Turkiet, som fick status som kandidatland till EU för tre år sedan, bara fått ett kapitel förhandlat och avslutat, det om landets forskning och utveckling.

Ett andra kapitel om företagande och industri är öppnat men ännu inte avslutat.

Frankrikes nye president Nicolas Sarkozy gjorde under sin tid som inrikesminister och under sin valkampanj för presidentposten ingen hemlighet av att han motsätter sig ett turkiskt medlemskap, en ståndpunkt av kritikerna sedd som ett sätt att fiska röster från främlingsfientliga läger i Frankrike. Men efter Sarkozys seger i presidentvalet i maj lovade den nya regeringen att EU:s förhandlingar med Turkiet skulle få fortsätta som vanligt. I stället vill Sarkozy att medlemsländerna ska fatta ett större beslut i december i år, om huruvida man ska fortsätta förhandla med Ankara över huvud taget eller inte.

TT

Mer läsning

Annons