Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paolo Roberto talade om faran med rasism

Annons

- Det innebar att jag fick vara dubbelt så bra, som om mitt namn varit Pelle istället för Paolo. Dessutom fick jag utlopp för all min aggresivitet på en arena som var laglig, sade Paolo Roberto.

Efter sin struliga ungdom var han en framgångsrik proffsboxare. Han fick tillfälle att få ordning på sitt liv, och nu är han chef för ett produktionsbolag som gör tv-program.

Det centrala i Robertos budskap var att människor ska respektera varandra, oavsett vilken kultur de tillhör.

- Invandringen innebär att Sverige genomgår sin största förändrings någonsin. Flera kulturer ska förenas. Det kommer att ta flera generationer. De som tror att utvecklingen kan stoppas genom att rösta på Sverigedemokraterna är loosers, förlorare, fortsatte Paolo Roberto.

Under torsdagen sysselsattes hela Orsaskolan, på temat En dag för en generation för mångfald. I elevcaféet fanns 13 flaggor, lika många som antalet nationer som skolans eleverna kommer ifrån.

I skollokalerna dukades det fram ett 20-tal aktiviteter med workshops, seminarier och föredrag.

Det var aktiviteter med mångkulturella inslag, som danslektion i salsa, teater eller till exempel walk and talk, där en grupp elever tog en promenad och luftade sina känslor om konsekvenser av rasism. Dessutom påmindes eleverna om årsdagen av Förintelsen, den 27 januari.

I korridoren satt en tidigare elev från Orsaskolan, Elin Sethreus, i en målad mask och gjorde en pantomin med ett brett känsloregister till minnet av Förintelsen. Eleverna omkring fick möjlighet att reagera och diskutera.

Efter Paolo Robertos föredrag på Röda Kvarn, fick eleverna redovisa sina grupparbeten i Orsaskolans sporthall.

Tidningen pratade med två av eleverna, Marit Svälas och Linnea Karlsson, som deltog i Salsagruppen.

- Det var jättekul att få dansa på skoltid. Givetvis tänker man även på att dansen kommer från en annan kultur. Det känns positivt, sade Marit och Linnea.

Intiativet till den annorlunda skoldagen togs i november, när Ungdomsföreningen Leif diskuterade med bland andra elevrådet på skolan om att göra en dag för En generation med mångfald, som alltså blev verklighet på torsdagen.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons