Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pantade och sålda efter misslyckad kupp

Annons

Det var den 3 juni 2004 som sju män greps på olika platser. Fyra av dem blev anhållna, medan två släpptes på fri fot av åklagaren.

Enligt kammaråklagare Peter Olofsson i Gävle är två av männen som varit anhållna misstänkta för grov stöld, en av dem är även misstänkt för medhjälp till stöld. Ytterligare två är misstänkta för medhjälp till grov stöld och stöld.

En av de misstänkta är från Falun, de andra tre är från Hudiks-vall och Söderhamn.

Mannen från Falun har, enligt åklagaren, stulit returbackar och returflaskor vid E-center i Söderhamn. En av de andra männen har hämtat panten och transporterat den till olika butiker i Söderhamn där han omsatt godset i kontanter.

Två män som arbetat inom returhanteringen har hjälpt till med den kriminella verksamheten mot betalning. Det finns uppgifter om att de tagit emot sammanlagt 13 000 kronor som ersättning.

Det är butikerna Ica kvantum och Coop Forum vid E-center i Söderhamn som blivit av med mängder av pantbackar.

Nu kräver Coop Forum 200 000 kronor i skadestånd och Ica Kvantum begär 206 500 kronor.

Vid rättegången inför Hudiks-valls tingsrätt som höll huvudförhandlingen på tingsstället i Söderhamn förklarade mannen från Falun att han inte berättat för en av de andra inblandade att det rörde sig om stöldgods. Han menade att det måste kompanjonen ha förstått.

Mannen från Falun fick sparken från sitt jobb en tid efter polisens ingripande.

Tingsrättens dom kommer efter årsskiftet.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons