Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pant från Dalarna ger nästan 8 000 nya träd – så mycket skänktes i din dalakommun

2004 införde Coop en Biståndsknapp på några av sina pantautomater. Sedan dess har 85,7 miljoner kronor skänkts till bistånd, i det här fallet till Vi-skogen som planterar träd i Afrika.
I Dalarna samlades det in knappt 160 000 kronor i fjol. Allra givmildast var pantarna i Orsa kommun, följt av Avesta och Vansbro.

Annons

2004 införde Coop en Biståndsknapp på några av sina pantautomater. Sedan dess har 85,7 miljoner kronor skänkts till bistånd, i det här fallet till Vi-skogen som planterar träd i Afrika. I Dalarna samlades det in knappt 160 000 kronor i fjol. Foto: Vi-skogen

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Inför sportlovet: Expertens bästa bokningstips och hit vill svenskarna helst åka – ”Stor efterfrågan

Polisen: "Mobilen är ett brottsverktyg som borde förbjudas i skolorna"

Dina gamla spel kan vara värda tusenlappar – här är 20 Nintendo-spel du vill hitta i gömmorna

SÅ KÖPER DU PLUS

Vi-Skogen har presenterat sin årliga pantranking av Biståndsknappen. Rankingen visar att invånarna i Dalarna, som pantat burkar och flaskor i Coopbutiker och tryckt på Biståndsknappen, skänkte 158 453 kronor under 2017. Detta motsvarar 7 916 träd som har planterats i östra Afrika.

Rankingen visar att det är invånarna i Orsa kommun som är mest givmilda när det gäller Biståndsknappen. Av varje pantad 100-lapp i Orsa kommun så skänktes 2,74 kronor (alltså 2,74 procent) till Biståndsknappen. Efter Orsa kom Avesta och Vansbro, båda med 1,93 procent.

– Vi vill rikta ett stort varmt tack till alla som trycker på Biståndsknappen i Dalarna. Träden som planteras ger en bättre miljö, pengar till barnens skolgång och skyddar människor mot klimatförändringarnas effekter i en utsatt del av världen, säger Henrik Brundin, vice vd för Vi-skogen, i ett pressmeddelande.

I rankningen mellan länen toppas listan av Stockholm, Uppsala och Gotland. Dalarna kommer på plats nio. Bästa kommun i landet är Danderyd, som följs av Vaxholm och Lidingö. Dalarnas bästa kommun Orsa kommer på plats 17 på rikslistan.

Totalt skänktes pant till ett värde av 6,0 miljoner kronor hos Coop under 2017. Det är en minskning med 100 000 kronor från året före. Pantpengarna från 2017 motsvarar totalt 300 000 nya träd i östra Afrika där Vi-skogen arbetar.

– Att skänka bort sin pant gör verkligen skillnad. Pengarna som skänktes via Biståndsknappen under 2017 motsvarar 300 000 nya träd i östra Afrika. Trädplantering är ett fantastiskt sätt att både motverka klimatförändringar och hjälpa människor att lyfta sig själva ur fattigdom, säger Henrik Brundin.

Francis Nakitto i Uganda har fått kunskap från Vi-skogen om trädplantering och hur klimatförändringar kan bekämpas. ”Det här trädet (på bilden) är det första jag planterade när jag kom i kontakt med Vi-skogen

Bästa kommun i Sverige:

1. Danderyd: 6,13 procent (av varje pantad hundralapp)

2. Vaxholm: 5,21 procent

3. Lidingö: 4,33 procent

17. Orsa: 2,74 procent

Bästa län i Sverige:

1. Stockholm: 2,89 procent

2. Uppsala: 2,70 procent

3. Gotland: 2,23 procent

9. Dalarna: 1,49 procent

Insamlade pengar via Biståndsknappen i Coops butiker:

2004: 0,5 miljoner

2014: 8,1 miljoner

2017: 6,0 miljoner

Mer information om Vi-skogen och om hur organisationen jobbar finns på www.viskogen.se

Fotnot: Hedemora och Mora kommun saknas i rankingen då det inte finns några Coopbutiker med Biståndsknappar där.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons