Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Panik när Colombo bombades

Annons

Tidigt på söndagsmorgonen rådde panik i Sri Lankas huvudstad Colombo, som angreps från luften, mitt under den direktsända VM-finalen i cricket.

"Tamilska tigrarna flygbombade olje- och gaslager i och i kring huvudstaden, men misslyckades att orsaka verklig skada", uppgav Sri Lankas försvarsdepartement på söndagen.

En Shell-byggnad stod i brand, men gerillans attacker tycks inte ha orsakat dödsoffer eller allvarliga materiella skador. Däremot lyckades den tamilska separatiströrelsen LTTE:s nya styrka, "lufttigrarna" eller TAF, skapa kaos och panik.

Inför VM-finalen i cricket mellan Australien och Sri Lanka hade fansen i Colombo vallfärdat till sportbarer, arenor eller hos vänner för att se den direktsända matchen.

Men uppsluppna stämningen fick ett abrupt slut när den tamilska gerillans flyg trängde in över staden, och utförde två bombangrepp. Militären svarade med att skjuta vilt omkring sig _ natthimlen lystes upp av spårljusraketer och massiv luftvärnseld.

Husen skakade av explosionerna och cricketentusiaster sökte skydd i panik. Att myndigheterna stängde av elektriciteten och telefonlinjerna bröts av överbelastning, lugnade knappast folk.

Samtidigt som miljontals cricketfans såg tv-skärmarna svartna, led Sri Lankas lag ett förödmjukande nederlag mot trefaldiga världsmästarna Australien.

Cricket är minst sagt populärt på Sri Lanka, i alla politiska och etniska läger, och framhålls som en av få enande faktorer i den splittrade och krigshärjade ö-nationen. Uppskattningsvis planerade 14 av landets 20 miljoner invånare att följa den direktsända matchen.

Inget dödades, men fem personer sårades under bombangreppet, samtliga enligt läkare av vådaskott från regeringssidan.

Under de 35 år som gerillan slagits för självständighet åt Sri Lankas tamilska minoritet har över 60 000 människor dödats.

TT

Mer läsning

Annons