Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paneldebatt om demokrati

Annons

Representanter för de sju största politiska ungdomsförbunden, miljöpartiets Grön ungdom undantaget, möttes i går kväll för att debattera demokrati och jämställdhet ur ett ungt perspektiv.

Och att demokratin är det bästa samhällssystem vi har, men kanske inte alltid det mest effektiva var riksdagspartiernas ungdomsförbund överens om.

- Men vi anser alla att det finns olika vägar att gå för att förbättra demokratin och göra den mer effektiv. Och det är bra att vi har olika åsikter om det, det är ju demokrati, sade SSU:s Martin Andersson.

Sofia Karlssons, Cnterpartiets ungdomsförbund, väg var att införa mer lokal demokrati och låta de som berörs ta besluten, till exempel i skolan.

- Men man ska inte få bestämma att man ska sluta med läxor, sa hon.

Anna Turell från Liberala ungdomsförbundet menade att skolan bättre måste lära ut vad demokrati är.

- Det är i skolan man skapar samhällsintresserade och insatta medborgare, menade hon.

Kristdemokraternas ungdomsförbunds Erik Slottner menade att demokratin inte räcker som den är.

- Ett samhälle måste också bygga på gemensamma värderingar och en gemensam etik, annars kan demokratin sjabblas bort av politiker eller röstas bort som i 30-talets Tyskland eller dagens Palestina.

Moderata ungdomsförbundets Carl-Oskar Bohlin menade att ungdomar hade ett ointresse för politik på grund av att alla beslut som rör ens liv tas av politiker.

- Man vet bäst själv vad som är bra för en.

Men ungdomars ointresse för politik var en klyscha, menade Ung vänsters Elisabeth Biström.

- Klassklyftor ökar apatin, och därför är kampen mot arbetslösheten en demokratifråga. Alla människor är politiskt engagerade, men man kallar inte sitt engagemang för politik.

DANIEL SWEDIN

Mer läsning

Annons