Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palmevapen ännu inte färdigundersökt

/

Annons

När ett av polisens mest eftersökta vapen, det så kallade Mockfjärdsvapnet, hittades i november i fjol i en sjö i Dalarna tändes hoppet hos utredarna av mordet på Olof Palme.

Vapnet överlämnades omgående till Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) för en noggrann teknisk undersökning och undersökningen är ännu inte avslutad.

Förseningen beror på att vapenexperterna valt att gå mycket försiktigt fram i sin undersökning men dröjsmålet beror också på tekniska problem med den utrustning som används vid undersökningen.

- Vi väntar nu på service utifrån och har löften om att detta kan ske i mitten av april. När problemet väl är löst kommer det inte att ta så lång tid innan undersökningen är klar. Det kan röra sig om några dagar, säger informationschefen Sabine Rütter vid SKL till TT.

Palmeutredarna har försökt kartlägga alla Smith & Wessonrevolvrar av kaliber 357 Magnum i Sverige, det vill säga alla revolvrar av den typ som användes vid mordet på Palme. Tusentals vapen har provskjutits.

Några få vapen har länge varit på drift och just den revolver som hittades i höstas har varit extra intressant.

Revolvern användes nämligen vid ett postrån i Mockfjärd 1983 då en man skottskadades av en kula. Denna kula har jämförts med en av de kulor som dödade Olof Palme. Blysammansättningen i kulan som avlossades vid rånet var identisk med Palmekulan.

Mer läsning

Annons