Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palestinskt styre splittrar väst

Annons

Palestiniernas nya regering har till slut tillträtt. Men i västvärlden tog bara Norge emot den med öppna armar. EU och USA välkomnar samstyret men lovar ingen hävd bojkott.

Den nya regeringen med representanter för såväl islamistiska Hamas som al-Fatah, småpartier och partiobundna, godkändes på lördagen av parlamentet i Gaza och Ramallah, och svors sedan in av president Mahmud Abbas.

Norge reagerade omedelbart välkomnande.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt är mer tveksam. "Det är min förhoppning att vi ska kunna återuppta samarbetet med den palestinska regeringen i full omfattning", förklarade han i ett pressmeddelande. Samtidigt poängterade Bildt att varken Sverige eller EU har avbrutit biståndet till palestinierna.

EU betonar att kraven från den så kallade kvartetten _ EU, FN, Ryssland och USA _ kvarstår. Palestinierna måste erkänna Israel och ta avstånd från våld. "EU kommer noggrant att utvärdera den nya regeringens och dess ministrars plattform och handlingar", förklarade EU-ordföranden Tyskland.

USA tog fasta på att Ismail Haniya, som sitter kvar som palestinsk premiärminister, i sitt tal i Gaza sade att palestinierna även i fortsättningen har rätt att göra väpnat motstånd mot Israels ockupation.

Hon dömde enligt Reuters ut Haniyas tal som "en besvikelse".

Även Israel fastslog direkt att den nya regeringen måste isoleras i lika hög grad som den avgående.

Därmed räckte inte de fredstrevande formuleringar som president Abbas haft i sitt tal i Gaza och Ramallah, som kommunicerade via videolänk.

Parlamentet är uppdelat mellan Gazaremsan och Västbanken eftersom israeliska reserestriktioner hindrar palestinier från att resa fritt mellan de två områdena. Nästan var tredje av det palestinska parlamentets 132 folkvalda medlemmar sitter dessutom fängslade i Israel.

TT

Mer läsning

Annons