Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palestinska bojkotten smälter bort

Annons

Israels förhoppning att den nya palestinska regeringen ska isoleras internationellt är på väg att gå i stöpet. USA, EU och FN har redan skickat diplomater till möten med dess utrikesminister och finansminister.

I lördags bildades regeringen, och i tisdags uppsökte USA:s generalkonsul i Jerusalem Jacob Walles den palestinske finansministern Salam Fayyad samtidigt som EU:s Marc Otte träffade utrikesministern Ziyad Abu Amr; på onsdagen reste FN:s Alvaro de Soto till Ramallah för att träffa Fayyad.

Senare i veckan möter utrikesministrarna i Frankrike och Belgien sin palestinske kollega. Carl Bildt har också lagt in Ramallah i sina resplaner.

Men samtliga undviker att träffa palestinier som tillhör islamiströrelsen Hamas, exempelvis premiärminister Ismail Haniya.

Det tabut har hittills bara Norge brutit genom att låta en diplomat uppsöka Haniya i Gaza i måndags. Den israeliska regeringen reagerade med att avlysa ett möte med Raymond Johansen.

Bojkotten av den palestinska regeringen inleddes för ett år sedan, när Hamas bildade regering. Under året har sedan många diplomater exempelvis i EU-länder beklagat följderna: isoleringen medför sjunkande levnadsstandard och stigande desperation hos palestinierna.

Därför griper länder i omvärlden ombildningen av den palestinska regeringen som ett skäl att korrigera politiken och återuppta förbindelserna.

Det sker samtidigt som USA under utrikesminister Condoleezza Rice är på väg att ändra kurs. Plötsligt kan amerikanska representanter träffa inte bara palestinska ministrar utan också företrädare för Syrien och Iran; inte heller det roar Israel särskilt.

Saudiarabien förbereder ett möte i slutet av mars, där arabvärlden ska kickstarta fredsprocessen i Palestinafrågan.

Onsdagens Financial Times berömmer USA:s ändrade hållning och diskuterar de krav som västländer ställer för att godkänna Hamas som samtalspartner. Främst bland dem står "erkännande av Israel".

Att kräva att palestinier "erkänner" Israel samtidigt som Israel varje dag beslagtar palestinsk mark är inte seriöst: ett erkännande kan bara komma som resultat av förhandlingar där Israels gränser definieras, inte som ett villkor för att inleda förhandlingar, menar tidningen. Och visar genom sitt resonemang att muren kring den palestinska regeringen är på väg att rämna.

TT

Mer läsning

Annons