Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palestinsk regering får stöd utifrån

Annons

President Mahmud Abbas installerade i dag den nya palestinska krisregeringen och förbjöd rivalen Hamas väpnade grupper.

I Gaza växte desperationen och invånare hamstrade ivrigt mat och förnödenheter.

Hamas tillgång till myndigheters bankkonton ströps och en Fatah-allierad gerillaveteran, Abd al-Razak Yahya, fick den otacksamma uppgiften att som inrikesminister sätta pli på alla palestinska väpnade styrkor.

Åtgärderna fördjupar ytterligare den inompalestinska avgrunden efter islamisternas maktövertagande i Gazaremsan.

"Olaglig", var Hamas synpunkt på den nya regeringen under premiärminister Salam Fayyad.

Samtidigt sade israelisk militär att den såg sig tvungen att rulla in en bit i norra Gazaremsan för att förhindra eventuella segerrusiga Hamaskrigare att låta raketer regna in i Israel.

I Gaza är många oroliga för att deras armod ska bli ännu värre om tillförseln av förnödenheter stryps helt av Hamas ärkefiende Israel, som kontrollerar i stort sett alla gränser till området. Mängder av människor köade på söndagen till bagerier och mataffärer för att hamstra, rapporterade AFP.

Den nya regeringen _ utan medverkan från den av EU och USA terrorstämplade islamiströrelsen _ banar samtidigt väg för nytt bistånd från väst, om än knappast till Gaza. USA har redan gett grönt ljus för sitt stöd och EU kan inom kort följa efter. Palestinska myndigheten har varit utsatt för en biståndsbojkott sedan Hamas i januari 2006 chockade väst med att vinna ett parlamentsval som beskrevs som fritt och hederligt.

Från högsta israeliska ort hörs nu positiva tongångar. Premiärminister Ehud Olmert, på besök i USA, sade att han ser Fayyads regering som en "fredspartner".

TT

Mer läsning

Annons