Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palestinsk raket dödade israel

Annons

En civil israel dödades på söndagen i en palestinsk raketattack som fick premiärminister Ehud Olmert att utlova långtgående militära insatser mot den militanta Hamasrörelsen.

Den döde var en 36-årig man som körde rakt i en mur sedan raketen slagit ned på en gata i staden Sderot. Han var det andra israeliska dödsoffret under de snart två veckor som Hamas har skjutit långt över 200 primitiva raketer över gränsen in i Israel. Ett 20-tal personer har skadats av raketerna, som lett till israeliska svarsattacker mot Gazaremsan.

Olmert avfärdade tanken på att Israel skulle hörsamma vädjanden från utlandet om att avstå från flyganfall mot palestinska mål. Han sade dock inget om en eventuell markoffensiv, som flera regeringsmedlemmar har krävt.

De israeliska attackerna har krävt över 40 palestiniers liv och skadat många fler. Flertalet som träffas är Hamasmedlemmar.

I Gaza förklarade Izz al-Din al-Qassam-brigaderna, Hamas väpnade gren, att den grupp som avfyrat söndagens raket skulle befordras.

Palestiniernas president Mahmud Abbas vill få till stånd ett eldupphör med Israel för att kunna få fart på fredssamtalen. Men Hamas, som ingår i en samlingsregering tillsammans med Abbas al-Fatah, är kallsinnigt.

Söndagens raketattack med dödlig utgång var Hamas svar "till dem som beskriver attackerna som meningslösa", sade Izz al-Din al-Qassam-brigaderna i ett uttalande vars udd riktades mot Abbas.

TT

Mer läsning

Annons