Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palestinsk ekonomi biståndsberoende

Annons

Den palestinska ekonomin kommer att urholkas ytterligare under 2007, vilket kommer att öka beroendet av utländskt bistånd. Det skriver Internationella valutafonden (IMF) och Världsbanken i en gemensam rapport.

Även om tillförlitliga siffror är svåra att få fram beräknas BNP i Västbanken och Gaza ha fallit med mellan fem och tio procent 2006.

Det är mindre än befarat, enligt rapporten, men BNP är fortsatt 40 procent under nivån före den andra intifadan, palestinska upproret, som inleddes 2000.

Bland de bidragande faktorerna till den svåra ekonomiska nedgången i den palestinska ekonomin återfinns den internationella diplomatiska och ekonomiska isoleringen av den förra Hamas-ledda regeringen samt att Israel har hållit inne 100-tals miljoner dollar i skattemedel som samlats in för palestiniernas räkning. Pengarna har hållits inne sedan Hamas vann valet i januari förra året.

I slutet av 2006 uppskattades 75 procent av hushållen på Gazaremsan vara fattiga jämfört med 52 procent bara nio månader tidigare. En tredjedel av Gazas arbetsföra saknade arbete, skriver AFP.

Palestinierna har hittat vägar att hantera nedgången genom att sälja tillgångar, vända sig till familjemedlemmar utomlands och allt mer bli beroende av utländskt bistånd, vilket mer än fördubblades under 2006 trots internationella bojkotten av den Hamas-ledda regeringen.

TT

Mer läsning

Annons