Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pakistan uppmanas stoppa talibanerna

Annons

Vid ett oväntat besök i Pakistan har USA:s vicepresident Dick Cheney uppmanat landets ledare att lägga manken till för att stoppa talibaner och terrorister från nätverket al-Qaida i Afghanistan.

Pakistan måste öka ansträngningarna att sätta stopp för talibaner och terrorister från al-Qaida, som går till attack i Afghanistan från baser i Pakistan, kräver den amerikanske vicepresidenten som träffat landets president Pervez Musharraf. Cheney oroas särskilt av uppgifter om att al-Qaida börjat växa sig starkare.

Efter besöket i Pakistan fortsatte Cheney till Afghanistan, där guvernören och polischefen i en del av provinsen farah i söder på måndagen greps för samröre med talibanerna. Omkring 300 talibaner erövrade områdets största stad med omnejd för en vecka sedan men drevs ut dagen efter. Hudratals familjer har flytt undan striderna i området.

Även Storbritanniens utrikesminister Margaret Beckett besökte på måndagen Islamabad. Inga detaljer från hennes möte med Musharraf tillkännagavs. Samtalen hade kretsat kring "bilaterala relationer, regionala och internationella frågor", enligt en talesman för Musharraf.

Presidentkansliet uppgav att Musharraf hade efterlyst "en heltäckande strategi och ekonomisk återuppbyggnad för att effektivt bemöta extremisternas aktiviteter i Afghanistan".

Pakistan ses som en viktig allierad till USA i kampen mot terrorismen, men Vita huset har på senare tid kritiserat Musharraf efter uppgifter om nya al-Qaidaläger på pakistansk mark. USA fruktar också en våroffensiv från talibanerna.

TT

Mer läsning

Annons