Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg mot Fontänhus

Annons

Hon har ett namn som förpliktar. Det var nämligen radiokända Lis Asklund som en gång etablerade landets första Fontänhus i Stockholm.

Under drygt ett år har olika arbetsgrupper från socialförvaltningen, öppenvårdspsykiatrin, primärvård och intresseorganisationerna RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa) och IFS (Intresseförbundet för personer med schizofreni) samverkat för att förbättra stödet till psykiskt funktionshindrade i Leksand genom det lokala Miltonprojektet Väven. Förra månaden hölls samverkansdagen "Psykiatrins dag". Ett uttryck för bred samverkan i syfte att utveckla stödet till psykiskt funktionshindrade.

-Det handlar om att väva ihop ett vettigt stöd, förklarar Lisa Ask.

Det framkommer att den psykiska ohälsan ökar bland befolkningen.

-Problemen går långt ned i åldrarna, berättar en annan i styrgruppen, ordförande i RSMH Nedansiljan, Hans Waxell.

Man räknar med att 0,6 procent av befolkningen är psykiskt funktionshindrad. Det skulle för Leksands del innebära 90-talet personer. Informatören vid RSMH Dalarna, Jan Gustafsson, menar att det tar tid att komma igång till ett normalt liv efter att ha mått dåligt psykiskt.

-Självkänslan är borta och man behöver en trygg miljö att vända sig till.

Ordförande i IFS Dalarna, Anders Åhlén, menar att psykiskt funktionshindrade är en grupp människor som försummats.

-Sedan får vi inte glömma att psykiska fördomar förknippas med fördomar, skuld och skam, inflikar Hans Waxell.

Lisa Ask och de andra konstaterar att den pykiska ohälsan stegras i samhället. Jan Gustafsson noterar att förskrivningen av

antidepressiva läkemedel ökar. En klar tendens är att fler och fler mår sämre. Något för styrgruppen med socialchef Anders Ludvigsson och öppenvårdspsykiatrin att jobba vidare med.

-Vi arbetar för en alternativ rehabiliteringsmodell i Leksand, säger Lisa Ask. Vi vill studera Fontänhusmodellen.

Samverkan och stöd till psykiskt funktionshindrade och försöka hjälpa dem ut på arbetsmarknaden. Kanske de tio Fontänhusen i landet kompletteras med ett i Leksand?

-Alla som jobbar med det här har fått näring, avslutar Lisa Ask.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons